Illatos cseresznyés süti semmi munkával: vajas morzsa borítja

25
Nyomtatás
cseresznyes-morzsapite2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az omlós vajas tésztán terül el a gazdag töltelék, a cseresznye szinte lekvárrá sül, a tetején pedig roppan a morzsa, tökéletes a kontraszt.

A morzsasütik nagy kedvenceim, hiszen a tésztájuk nagyon egyszerűen összeállítható, se gyúrni, se nyújtani nem kell, és rengetegféle töltelékkel működnek. Kerülhet a két tésztaréteg közé lekvár, gyümölcs, csokikrém, minddel isteni lesz. 

Az alábbi receptben a szezonális cseresznye a főszereplő: ebből érdemes érett, édes szemeket választani, és akkor még cukor sem kell mellé. Hogy ne áztassa el a tésztát, egy kevés keményítőt adunk hozzá, ez picit sűrít a levén, szinte lekvárként kerül ki a sütőből.

A tészta is bátran gazdagítható, mehet bele vaníliás cukor, fahéj vagy más fűszer, hogy még izgalmasabb legyen!

Cseresznyés morzsasüti

cseresznyes-morzsapite

Hozzávalók 20 x 20 cm-es formához cm átmérőjű formához

Tészta:

  • 120 g puha vaj
  • 100 g kristálycukor
  • 200 g búzaliszt
  • 0.5 tk. szódabikarbóna
  • 0.5 tk. sütőpor
  • 1 csipet

Töltelék:

  • 400 g friss cseresznye
  • 1 ek. keményítő
  • 1 ek. citromlé
  • 1 ek. kristálycukor
Recept idők

Elkészítés:

A cseresznyét mossuk meg, magozzuk ki, majd vágjuk félbe, tegyük egy tálba.

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, béleljünk ki egy 20x20 centis tepsit sütőpapírral.

A cseresznyét, a keményítőt és a citromlevet keverjük össze. Ha savanykásabb a cseresznye, adjunk hozzá 1-2 ek. cukrot is.

Készítsük el a tésztát: a puha vajat keverjük habosra a cukorral. Adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, majd robotgéppel dolgozzuk össze, míg morzsás állaga nem lesz.

A morzsa felét szórjuk az előkészített tepsibe, nyomkodjuk bele úgy, hogy egy összefüggő tésztalapot kapjunk. Borítsuk rá a cseresznyét, egyenletesen oszlassuk el rajta, majd szórjuk a tetejére a maradék morzsát.

Toljuk a sütőbe 23-25 percre, vagy míg a teteje aranybarna nem lesz.

Hagyjuk picit hűlni, mielőtt szeletelnénk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon