A legfinomabb húsmentes gombóc paradicsomos tésztára – Csicseriborsóból készül a feltét

csicseriborsó golyók pardicsomos tésztával cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A paradicsomos tészta igazi megmentő étel, főleg a húsgolyós változat, ami nemcsak finom, hanem laktató is.

A paradicsomos tészta annyira egyszerű és finom étel, hogy bármikor bevethető, biztos nem fog ellene senki tiltakozni. Megfelelően fűszerezve önmagában is tökéletes, megállja a helyét főételként is, de azért sokan vannak, akiknek hiányzik róla valami.

A húsgombócos változat nagyon népszerű, mert ebben a formában azoknak is megfelel, akik nem tudnak elképzelni hús nélkül egy étkezést. Ezt az eredetileg amerikai ételt gyorsan, nagy mennyiségben lehet elkészíteni, és biztosan senkinek sem lesz kifogása ellene.

Na, de gondoljunk azokra is, akik nem esznek húst, mert bizony van vegetáriánus, sőt, vegán változata is. A tojást chia mag helyettesíti, amit csak vízbe kell áztatni, így a kis magok megduzzadnak és kocsonyás lesz az állaguk, máris jól formázható lesz a gombóc. A gombóc alapja egyébként csicseriborsó, amely nagyon népszerű a húsmentes ételeket kedvelők körében, nem mellesleg tele van fehérjével.

Csicserigombóc

csicseriborsó golyók pardicsomos tésztával recept

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 2 konzerv csicseriborsó
  • 2.5 evőkanál chia mag
  • 6 evőkanál víz
  • 120 gramm zabpehely (apróbb szemű)
  • 1.5 evőkanál paradicsompüré
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • opcionális édesköménymag
  • 0.5 kávéskanál paprikapehely
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 210 fokra. Egy 22x33 centiméteres tepsit olajozzunk ki vagy béleljünk ki sütőpapírral. 

A csicseriborsó-konzervről öntsük le a levét - tegyük félre, később még kelleni fog -, majd tegyük aprítógépbe, turmixoljuk szinte krémesre.

A chia magot áztassuk be vízbe, hagyjuk 5 percet állni, hogy a magok megszívják magukat és zselés állagúak legyenek. A chia keveréket, a zabpelyhet, a paradicsompürét, a bazsalikomot, a fokhagymát, az édesköménymagot és a paprikapelyhet tegyük hozzá a csicseriborsóhoz, turmixoljuk krémesre. Ha túl száraznak találjuk, öntsünk hozzá egy keveset a csicseriborsó levéből, annyit, amíg a kívánt, gyúrható állagot el nem érjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Készítsünk a masszából gombócokat, tegyük őket a tepsire. Süssük 10 percig, forgassuk meg őket, majd süssük további 8-10 percig, amíg ropogósak nem lesznek. 

A golyókat kínáljuk paradicsomos tésztával, ehhez itt találtok szuper receptet

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük