Csípős-fokhagymás tofu: ázsiai fogás rengeteg chilivel

2
Nyomtatás
Csipos-fokhagymas-tofu-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a koreai csípős-fokhagymás tofu telitalálat, ha kedveled a pikáns ázsiai ételeket, és nem hétköznapi ebédre vagy vacsorára vágysz!

Ha eddig úgy gondoltál a tofura, mint egy ízetlen, megfoghatatlan alapanyagra, amiből semmilyen étel nem sikerül igazán jól, akkor készítsd el ezt a koreai csípős-fokhagymás változatát, és biztosan megváltozik róla a véleményed. Minden tofus étel esetében a siker kulcsa az előkészítés.

A húsos fogásokkal ellentétben ugyanis sokkal határozottabb fűszerezésre van szüksége ahhoz, hogy ízes legyen, ahhoz pedig, hogy kellőképpen magába tudja szívni a fűszerek aromáját, felhasználás előtt alaposan ki kell nyomkodni belőle a felesleges folyadékot. Ezt megteheted az erre a célra kialakított tofupréssel, ennek hiányában pedig papírtörlőbe vagy tiszta konyharuhába is csomagolhatod, és egy nehezéket ráhelyezve szépen ki tudod préselni.

Csípős-fokhagymás tofu

Csipos-fokhagymas-tofu

Hozzávalók 4 személyre

A tofuhoz:

  • 450 g kemény tofu
  • 2 ek. kukoricakeményítő
  • 2 ek. olívaolaj
  • 0.5 tk.
  • 0.5 tk. bors

A szószhoz:

  • 2 ek. juharszirup
  • 1 ek. gochujang chilipaszta vagy más chiliszósz
  • 1 ek. szójaszósz
  • 1 ek. rizsecet

Az összeállításhoz:

  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 közepes vöröshagyma apróra vágva
  • 5 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 2 db piros chili vékonyan felszeletelve
  • 2 szál zöldhagyma vékonyan felszeletelve
Recept idők

Elkészítés:

A tofuról csepegtessük le a folyadékot, majd a bevezetőben leírt módon préseljük ki kb. 30 perc alatt. Vágjuk kb. 1,5x1,5 cm-es kockákra, és tegyük egy közepes tálba.

Adjuk hozzá a kukoricakeményítőt, az olajat, a sót és a borsot, és alaposan forgassuk össze, hogy a tofut mindenhol befedje a keverék. 

Hevítsünk fel egy nagyobb serpenyőt, majd 8-10 perc alatt süssük benne aranybarnára a tofukockákat. Próbáljuk minél kevesebbet kevergetni, hogy elkerüljük a morzsálódást. Ha megsült, szedjük tányérra, és tegyük félre.

Egy tálkában keverjük össze a szósz hozzávalóit, és azt is tegyük félre.

Hevítsük fel az olajat abban a serpenyőben, amelyben a tofu pirult, és dinszteljük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát és a chilit, és együtt is pirítsuk fél percig, majd adjuk hozzá a tofukockákat, öntsük rá az előkészített szószt, és alacsony/közepes hőfokon pirítsuk 2-3 percig, vagy amíg a szósz kissé ragacsossá nem válik.

Vegyük le a tűzről, kanalazzuk tányérokba, és rizzsel, zöldhagymával megszórva fogyasszuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon