Olasz saláta csíráztatott mungóbabbal: balzsamecettől lesz izgalmas

Csiraztatott-lencsesalata-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez az olaszos ízvilágú saláta nem hétköznapi alapanyagból készül: vitamindús csíráztatott mungóbab kerül bele.

Készíts igazi olasz hangulatú, nyárias salátát csíráztatott mungóbabból. Fontos, hogy olyan babot használj hozzá, amely csíráztatásra alkalmas, és felhasználás előtt 2 nappal áztasd be. Legalább 12 órán keresztül tartsd hideg vízben, közben 2-3 alkalommal szűrd le, és önts rá friss vizet. A 12 óra letelte után szűrd le, tedd tiszta befőttesüvegbe, és takard le konyharuhával, hogy tudjon szellőzni. A csírázás 1 napon belül beindul: akár már egészen picike csírával is felhasználhatod, de hagyhatsz nekik 2-3 napot is, amíg hosszabbra nőnek. A csíráztatás folyamatáról itt olvashatsz részletesebben

A mungóbabot ebben a receptben paradicsom, paprika és sok zöldfűszer egészíti ki, a i-re pedig a balzsamecetes-mustáros öntet teszi fel a pontot. Tetszés szerint más zöldséget is használhatsz: a cukkini, a brokkoli, a spárga vagy az uborka is szuper választás, ha pedig nem jutsz hozzá mungóbabhoz, akkor bátran helyettesítsd lencsével.

Csíráztatott mungóbabsaláta

Csiraztatott-lencsesalata

Hozzávalók 4 személyre

A salátához:

  • 200 g csíráztatott mungóbab (leírás feljebb)
  • 2 db babérlevél
  • 1 tk
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 fej lila hagyma felszeletelve
  • 200 g koktélparadicsom felekbe vágva
  • 1 db kaliforniai paprika felkockázva
  • 1 csokor friss petrezselyem apróra vágva
  • 1 csokor friss bazsalikom apróra vágva

Az öntethez:

  • 3 ek olívaolaj
  • 2 ek balzsamecet
  • 1 ek juharszirup
  • 1 tk mustár
  • 0.5 tk
  • 0.5 tk bors
Recept idők

Elkészítés:

A mungóbabot öntsük fel legalább kétszeres mennyiségű vízzel, majd a sóval és babérlevéllel együtt főzzük puhára 10 perc alatt. Szűrjük le, és tegyük félre.

Közben a hagymát dinszteljük üvegesre az olívaolajon, majd adjuk hozzá a megfőtt babot és a saláta többi hozzávalóját is.

Egy tálkában keverjük össze az öntet hozzávalóit, majd alaposan forgassuk össze a zöldséges alappal. Akár azonnal fogyaszthatjuk, de a legjobb, ha néhány órát hűtőben pihentetjük, hogy az ízek jól összeérjenek.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük