Pikáns indiai csirkecurry – Rizs és naan kenyér mellé is tökéletes
Az indiai konyha hihetetlenül sokszínű, varázslatos, gazdag aromák érezhetőek még a legegyszerűbb fogásaikban is, hiszen előszeretettel, bátran használják a fűszereket.
A csirkehúsos biryani teljesen más, mint a magyar rizses hús. Az indiai fogás nagyon fűszeres, pikáns, a rizs pedig külön készül fahéjjal és kardamommal ízesítve, így lesz igazán különleges.
A csirkebiryani egytálétel, de külön kell készíteni a húst és a rizst, majd miután elkészültek, utána lehet egybeforgatni vagy rétegezni őket. Ha még több izgalmat vinnél az ételbe, akkor tálalásnál kínálj mellé joghurtot, és egy marék mentalevéllel is megszórhatod. Ennek az ételnek jól áll, ha csípős, ezért a chilipaprikák félbevágva kerülnek mellé. Persze, ha nem rajongsz a tüzes ízekért, akkor nyugodtan hagyd ki a receptből.
Egy magas falú edényben egy kevés olajat hevítsünk fel, majd dobjuk rá a vékonyan felszeletelt hagymát, és körülbelül 8 percig dinszteljük. Ezután keverjük hozzá a szeletelt fokhagymát és a csirkecombokat, és pirítsuk addig a húst, amíg színt kap.
Amikor a hús színt kapott, szórjuk rá a római köményt, édesköményt, curryport, Cayenne-borsot, chilit. Alaposan forgassuk egybe a combokat és a fűszereket, 1 percig pirítsuk, utána adjuk hozzá a tetszés szerint felvágott paradicsomot és a vizet.
Körülbelül 10-15 perc után keverjük a húshoz a joghurtot. 2 perc után a félbevágott vagy kisebbre darabolt paprikákat is forgassuk az ételhez a finomra vágott petrezselyemmel együtt. Az ételt 10-15 perc alatt főzzük készre.
A rizst mossuk meg.
2 bögre vizet tegyünk fel főni a fahéjjal, kardamommal és a sóval. Amikor forr, adjuk hozzá a rizst, és közepes láng felett főzzük 10-15 percig. Ezután fedő alatt hagyjuk 10-15 percet.
A rizst és a húst forgassuk egybe, a kesudiót is keverjük hozzá, utána kínálhatjuk is az ételt.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu