Laktató zöldségleves gazdagon: kímélő fogás az ünnepek alatt
Az ünnepek alatt is jólesik egy gyomorkímélő étel a sok nehéz fogás között. Ezúttal egy zöldségekben gazdag, mégis könnyű levest mutatunk.
Ennek az erőlevesnek a titka, hogy nem holmi főtt hús adja az alaplé ízét, hanem bizony a sült csirke csontja. Részben. A lassú tűzön főtt alaplé a lelke mindennek, ami sültcsirke-csontból, annak bőréből és akár a porcogójából készül. Elsőre talán nem a legbizalomgerjesztőbb elképzelése ez egy alaplének, de hidd el, hogy a végeredmény igazán ütős lesz.
Az alaplébe persze zöldségek és fűszerek is kerülnek, majd jön a csattanó, amikor már az alaplében fő a csirkehús, a mirelit bab és a borsó. Ráadásul szezonálisan tehetsz bele szinte bármit a céklától a kelbimbón át egészen a karalábéig.
Először készítsük el az alaplevet.
A csirkecsont lehetőleg tepsiben sült csirkéé legyen. Fejtsük le róla az összes húst, majd a csontot törjük kisebb darabokra, és tegyük bele egy közepes lábosba. Ízlés szerint csirkeaprólékot, belsőségeket is adhatunk hozzá – májat ne –, de ez csak opcionális.
Adjuk hozzá a sült csirkéből maradt porcogót, bőrt és zselés szaftot is, csak színhúst ne tegyünk bele.
A zöldségeket tisztítsuk meg. A hagymát, a sárgarépát és a zellert vágjuk fel durvára, majd adjuk hozzá a lábashoz.
Végül mehet bele az egész fekete bors, a babérlevelek, a rozmaring, a petrezselyem is, és ha használunk, akkor a fehérbor is.
Fakanállal óvatosan nyomkodjuk a lábas aljába a hozzávalókat, hogy kevesebb vízzel sűrűbb alaplé készülhessen.
Adjunk hozzá annyi vizet, hogy az ellepje a hozzávalókat, de maximum 1,5 litert.
Lassan kezdjük el melegíteni, majd főzzük kb. 3-5 órán át.
A kész alaplevet szűrjük le finom lyukú szűrőn vagy muszlinkendőn keresztül. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd tegyük be a hűtőbe.
Készítsük el a levest.
A sárgarépát hámozzuk meg, majd vágjuk fel hosszában négyfelé. Készítsük elő a mirelit borsót és a babot.
Az alaplevet tegyük bele egy nagy lábasba és forraljuk fel, de vigyázzunk, hogy ne lobogva forrjon, csak gyöngyözve!
Ezután adjuk hozzá a felvágott sárgarépát, és 8-10 percig főzzük együtt.
Utána adjuk hozzá a fagyasztott zöldborsót és a babot is, illetve a csirkerészeket.
Ismét forraljuk fel, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd hagyjuk főni kb. 20-25 percig, lassú tűzön.
Ha a csirkehús megfőtt, szedjük tányérra, majd picit hűtsük ki, és ízlés szerint tépkedjük darabokra vagy hagyjuk egyben.
A húst tegyük levesestányérokba, öntsünk rá a forró levesből és merjünk rá zöldségeket is, majd kezdődhet is a testi-lelki felépülés.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu