Csirkeerőleves gazdagon: hatékony gyógyír a megfázásra

3
Nyomtatás
csirke-eroleves
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A tökéletes erőleves titka az alaplé, amelybe a zöldségek mellé hús is kerülhet. Ezúttal a téli hónapok egyik legütősebb csirkeerőleves-receptjét mutatjuk!

Ennek az erőlevesnek a titka, hogy nem holmi főtt hús adja az alaplé ízét, hanem bizony a sült csirke csontja. Részben. A lassú tűzön főtt alaplé a lelke mindennek, ami sültcsirke-csontból, annak bőréből és akár a porcogójából készül. Elsőre talán nem a legbizalomgerjesztőbb elképzelése ez egy alaplének, de hidd el, hogy a végeredmény igazán ütős lesz.

Az alaplébe persze zöldségek és fűszerek is kerülnek, majd jön a csattanó, amikor már az alaplében fő a csirkehús, a mirelit bab és a borsó. Ráadásul szezonálisan tehetsz bele szinte bármit a céklától a kelbimbón át egészen a karalábéig. 

Csirkeerőleves

csirke-eroleves

Hozzávalók 6 személyre

Az alapléhez:

  • 1 db csirke csontja
  • 2 db vöröshagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 3 szál zellerszár
  • 5 szem fekete bors
  • 2 db babérlevél
  • 1 ág rozmaring
  • 2 szál petrezselyem
  • 1 dl fehérbor

A leveshez:

  • 1.5 l csirkealaplé
  • 150 g sárgarépa
  • 150 g zöldborsó
  • 1 marék lóbab
  • 1 nagy, egész db csirkemell
  • 1 db egész csirkecomb
  • bors

A tálaláshoz:

  • 3 szál friss petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

Először készítsük el az alaplevet.

A csirkecsont lehetőleg tepsiben sült csirkéé legyen. Fejtsük le róla az összes húst, majd a csontot törjük kisebb darabokra, és tegyük bele egy közepes lábosba. Ízlés szerint csirkeaprólékot, belsőségeket is adhatunk hozzá – májat ne –, de ez csak opcionális.

Adjuk hozzá a sült csirkéből maradt porcogót, bőrt és zselés szaftot is, csak színhúst ne tegyünk bele.

A zöldségeket tisztítsuk meg. A hagymát, a sárgarépát és a zellert vágjuk fel durvára, majd adjuk hozzá a lábashoz.

Végül mehet bele az egész fekete bors, a babérlevelek, a rozmaring, a petrezselyem is, és ha használunk, akkor a fehérbor is.

Fakanállal óvatosan nyomkodjuk a lábas aljába a hozzávalókat, hogy kevesebb vízzel sűrűbb alaplé készülhessen.

Adjunk hozzá annyi vizet, hogy az ellepje a hozzávalókat, de maximum 1,5 litert.

Lassan kezdjük el melegíteni, majd főzzük kb. 3-5 órán át.

A kész alaplevet szűrjük le finom lyukú szűrőn vagy muszlinkendőn keresztül. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd tegyük be a hűtőbe.

Készítsük el a levest.

A sárgarépát hámozzuk meg, majd vágjuk fel hosszában négyfelé. Készítsük elő a mirelit borsót és a babot.

Az alaplevet tegyük bele egy nagy lábasba és forraljuk fel, de vigyázzunk, hogy ne lobogva forrjon, csak gyöngyözve!

Ezután adjuk hozzá a felvágott sárgarépát, és 8-10 percig főzzük együtt.

Utána adjuk hozzá a fagyasztott zöldborsót és a babot is, illetve a csirkerészeket.

Ismét forraljuk fel, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd hagyjuk főni kb. 20-25 percig, lassú tűzön.

Ha a csirkehús megfőtt, szedjük tányérra, majd picit hűtsük ki, és ízlés szerint tépkedjük darabokra vagy hagyjuk egyben.

A húst tegyük levesestányérokba, öntsünk rá a forró levesből és merjünk rá zöldségeket is, majd kezdődhet is a testi-lelki felépülés.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon