
Így készítve lesz tökéletes a vasárnapi húsleves: nem szabad forrnia
A húsleves örök klasszikus, a világ minden táján szeretik. A lélekmelengető fogás rendkívül ízletes, és áldásosan hat a szervezetre, enyhíti az influenza és a megfázás tüneteit.
A húslevesnek hagyománya van, a legtöbb család vasárnapi asztalán bérelt a helye. A melengető étel sokféle recept szerint kipróbálható, ez háztartásonként eltérő. Van, aki úgy szereti, ha kicsit csípősebb, ezért nem rest erős paprikával gazdagítani, míg másnak sok zöldséggel az igazi. Mi most egy igazán különleges receptet ajánlunk, melyben a hús mutatós gombócként kerül a levesbe, a különleges ízéről pedig a fehérbor gondoskodik.
A recept továbbgondolható, ha szeretnéd, adhatsz még hozzá zöldborsót, gombát, brokkolit vagy mást. Ha pedig az aranyló színt erősítenéd, akkor egy késhegynyi vagy egy kiskanálnyi kurkumával vagy sáfránnyal gazdagítsd. A finom leves mellé tésztát is kínálhatsz.
A krumplit tisztítsuk meg, majd vágjuk félbe, vagy tetszőlegesen kockázzuk fel.
A sárgarépát, fehérrépát és a karalábét is tisztítsuk meg, és tetszőlegesen vágjuk fel.
A csirkehúst daráljuk le, majd keverjük egybe a sóval, borssal, fokhagymakrémmel, hagymakrémmel és tojással. A húsmasszából formázzunk tetszés szerinti golyókat.
A húsgolyókat kevés olajon pirítsuk 10-15 percig, majd szedjük tányérra és tegyük félre.
Vegyünk elő egy méretesebb edényt és tegyük bele az előkészített zöldségeket (krumpli, sárgarépa, fehérrépa, karalábé), és adjuk még hozzá a megmosott hagymát a héjával együtt és a fokhagymagerezdeket is. Öntsünk a zöldségekre annyi vizet, amennyi ellepi, és tegyük fel főni. A levest ízesítsük sóval, borssal, tárkonnyal.
Főzzük addig, amíg a zöldségek félig megpuhulnak, ezután rakjuk a levesbe a húsgombócokat, és öntsük hozzá a fehérbort. A levest főzzük addig, amíg minden alapanyag megpuhul.
Az elkészült levest friss petrezselyemmel is megszórhatjuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu