Omlós Hámán-táska csokidarabokkal a tésztájában - Purimi édesség még izgalmasabban

hámán táska cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Talán az eddigi legizgalmasabb purimi recept ez a csokichipses Hámán-táska, amelyből érdemes rögtön két tepsivel sütni.

A Hámán-táska vagy Hámán füle Purim ünnepének legismertebb süteménye. Az alaptészta nagyon egyszerűen összeállítható, amelyből kis köröket kell szaggatni, lekvárt vagy egyéb édes krémet pöttyinteni a közepére, majd háromszög alakban összecsippentve megsütni. Az amúgy pofonegyszerűen készülő sütemény egyik buktatója, hogy a tészta sokszor kinyílik sütés közben. Ha sütés előtt negyedórára beteszed a hűtőbe, akkor ez a probléma is megoldódik. 

Ha egy kicsit extrább változatot szeretnél, akkor ezt a csokichipseset süsd, az amerikai csokis kekszhez hasonlóan a roppanós csokidarabok a tésztába kerülnek. Picit nehezebb így nyújtani a tésztát a csokidarabok miatt, figyelned kell, hogy ne törd őket össze. Bár a recept csokichipset ír, nyugodtan készítsd el apróra vágott étcsokidarabokkal. 

Idén Purim február 25-e napnyugtától 26-a napnyugtáig tart. A Hámán-táska előtt érdemes egy tartalmas, betegségűző húslevest is főzni, amely a benne található húsos batyuktól lesz ünnepi.

Csokichipses Hámán-táska

hámán táska recept

Hozzávalók 21 darabhoz:

  • 115 gramm vaj
  • 100 gramm cukor
  • 50 gramm barna cukor
  • 1 darab tojás
  • 1 evőkanál tej
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 180 gramm liszt
  • 0.5 kávéskanál sütőpor
  • 0.5 kávéskanál
  • 50 gramm csokichips (ét)
Recept idők

Elkészítés:

A vajat és a kétféle cukrot keverjük habosra. Üssük bele a tojást, öntsük bele a tejet és a vaníliakivonatot, alaposan keverjük össze. 

Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót, majd forgassuk a vajas keverékhez. A végén tegyük bele a csokichipset is. Gyúrjuk össze a tésztát, csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőbe legalább egy órára.

Egy deszkát vékonyan lisztezzünk meg. A tésztát vágjuk félbe, mindkét felét nyújtsuk ki körülbelül 1 centiméter vastagra. Egy kör alakú sütikiszúróval vagy vizespohárral szaggassunk belőle köröket. A közepükbe tegyünk egy kávéskanálnyit a töltelékből - ez lehet lekvár vagy mogyorókrém, bármi, ami illik a csokihoz -, majd az ujjunkkal úgy csípjük össze, hogy egy háromszöget kapjunk. Az egész tésztát nyújtsuk, szaggassuk és töltsük meg így. 

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. 

Tegyük a sütiket egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd tegyük be a hűtőbe 10-15 percre. Így megakadályozzuk, hogy sütés közben szétnyíljanak. Süssük 10 percig őket. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük