Habkönnyű csokoládés rétes friss tavaszi cseresznyével
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Mentás forró csoki ünnepi köntösben: a gyerekek kedvence lesz
Isteni céklás rizottó kecskesajttal: fantasztikusan krémes
Csodafinom gyömbéres keksz: gasztroajándékként is tökéletes
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Sajttal és spenóttal töltött csirkemell: nagyon szaftos és ízletes a hús
Mondhatnám, a régi jó túrós, meggyes, mákos, almás rétes már a múlté. Itt a rétesek új generációja. A sokat sejtető, izgalmas csokis rétes azonban épp olyan klasszikus, mint az imént felsorolt testvérei. Egy százéves szakácskönyv megsárgult lapjain bukkantam rá.
Meglehetősen közhelyes, de ha csokiról van szó, örökké gyerek maradok. Forró csoki, csokis süti, csokis keksz, csokis bejgli, nyúlhús csokiszószban - ez egy paraguayi étel, amit Barcelonában ettem egyszer - és ha már itt tartunk, csokis rétes.
Csokival bármi automatikusan jobb, beleértve a kedvünket is. Ezért a csokoládé egyik alkotórésze, a feniletilamin felelős. A feniletilamin ugyanis az agyunkat endorfin, vagy ahogy a köznyelvben nevezik, boldogsághormon termelésére sarkallja. A rövid távú euforikus érzésen túl természetesen nem elhanyagolható, hogy a csoki finom -méghozzá nagyon.
A töltelék a lényeg
Az alábbi rétesreceptben a töltelék az érdekes, amit a klasszikus vonalnak megfelelően, kellőképpen macerás összerakni. De ha úgy vesszük, hogy a réteslapról nem nekünk kell gondoskodni, máris nem olyan nagy az áldozat, és az élmény mindent felülmúl. Maga az élvezet, a boldogság, maga a csokimennyország.
Csak minőségi csokival lesz jó
Még egy dolog. Milyen legyen a felhasznált csoki. Nos, csak annyit mondok, hogy se Katica, se Marika. Az egyik kedvenc szerzőm, Isabel Allende egyik könyvében ír a borral való főzésről. Ő azt mondja, soha ne használjunk gyenge minőségű bort, még akkor se ha belefőzzük az ételbe, az ugyanis érződni fog az ízén. A csoki esetén ugyanez a helyzet. Ma már nem úgy van, mint régen, hogy kétféle csoki van a boltban, vagy a spájzban elrejtve van az, amit a nyugaton élő rokonoktól kaptunk. Simán beszerezhető jóféle fekete vagy akár tej is. A friss tavaszi cseresznyével tökéletes lesz az ízhatás.
Cseresznyés-csokis rétes
Hozzávalók 8 adaghoz
- 2 darab tábla csokoládé lereszelve
- 0.25 liter tej
- 2 evőkanál finomliszt
- 35 gramm vaj
- ízlés szerint porcukor
- 35 gramm mandula (durvára darálva)
- 2 darab tojás
- 1 zacskó réteslap
- 2 marék cseresznye
- ízlés szerint vaj
Elkészítés:
A lisztet egy kevés tejben elkeverjük, hogy folyékony legyen. A felolvasztott csokit folyamatos keverés mellett hozzáöntjük. A csokis-tejes-lisztes keveréket visszatesszük a tűzre és kevergetve felfőzzük, majd félretesszük.
A vajat habosra keverjük egy kevés porcukorral - ha a csokival is elég édes, akkor nem is kell cukor -, majd hozzákeverjük a durvára darált mandulát és kihűlt csokit. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a csokis keverékhez keverjük. A fehérjét kemény habbá verjük, majd végül óvatosan azt is a masszához forgatjuk.
A cseresznyét magozzuk ki, kicsit nyomkodjuk ki.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
A réteslapot vegyük ki a hűtőből a felhasználás előtt negyed órával. Egy tiszta konyharuhára terítsünk ki egy réteslapot és kenjük meg vékonyan olvasztott vajjal. Erre jöhet még egy lap. A lapon terítsük szét a csokikrémet, majd szórjuk meg a cseresznyével. A konyharuha segítségével, lazán, csigamód tekerjük fel. Így járjunk el, míg van töltelék.
A réteseket tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. A tetejüket kenjük meg vékonyan vajjal. 20-25 perc alatt süssük készre.
Fotó: Getty Images