Gazdag csokitorta fél óra munkával: selymes krém koronázza meg

Csokitorta-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ennek a tortának piskóta helyett kevert tészta az alapja, és nem is akármilyen! Napok után is ugyanolyan szaftos marad.

A csokitorta az egyik leguniverzálisabb desszert: sokan szeretik, könnyű beszerezni az alapanyagait, és a legtöbb alkalomra beillik. Típusától függően lehet egész bonyolult is, most azonban egy olyan változatot hoztam, amelyet kezdőként is elkészíthetsz. Ez részben annak köszönhető, hogy kevert tészta az alapja, amit sokkal egyszerűbb és gyorsabb összedobni, mint a piskótát.

Emellett pedig a krém is nagyon egyszerű: mindössze annyi vele a dolgod, hogy összemelegítsd a hozzávalókat, és amikor kihűlt, rákend a tortára. Mivel a torta vegán, figyelj arra, hogy étcsokiból is tejmentes változatot használj, és minél magasabb, de legalább 70 százalékos kakaótartalmú legyen. Így lesz igazán intenzív ízű és szép mélybarna színű a krém.

A megadott mennyiségekhez egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát használtam.

Csokitorta

Csokitorta

Hozzávalók 8 szelethez

A tortához:

  • 200 g finomliszt
  • 40 g holland kakaópor
  • 150 g barna cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1.5 tk sütőpor
  • 0.5 tk szódabikarbóna
  • 0.5 tk
  • 250 ml növényi ital (kókusz, zab, mandula)
  • 150 g almaszósz
  • 1 ek friss citromlé
  • 150 ml olvasztott növényi vajalternatíva vagy olaj

A krémhez:

  • 250 g étcsoki (min. 70%-os)
  • 400 ml konzerves kókusztej
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 1 csipet
  • 2 ek juharszirup vagy cukor
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a kakaóport, a barna cukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.

Egy másik tálban keverjük össze a növényi italt, az almaszószt, a citromlevet és az olajat, és keverjük a száraz hozzávalókhoz.

Öntsük a masszát sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába, és 45-50 perc alatt, 180 fokra előmelegített sütőben süssük meg. Tűpróbával ellenőrizzük. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Közben készítsük el a krémet. A konzerves kókusztejet alaposan rázzuk össze, majd öntsük egy kisebb edénybe a vaníliakivonattal, a juharsziruppal és a csipet sóval, és hevítsük fel (nem kell, hogy felforrjon). Daraboljuk bele az étcsokit, és hagyjuk, hogy magától felolvadjon. Néhányszor keverjük át, majd várjuk ki, hogy szobahőmérsékletűre hűljön, fél órára tegyük hűtőbe, és hagyjuk, hogy kenhető állagúvá váljon. (Fontos, hogy a krémnek nem szabad teljesen megdermednie!)

A kihűlt kakaós tésztát vegyük ki a sütőformából, vízszintesen vágjuk félbe, és töltsük meg a krémmel a következő módon: a krém harmadát kenjük az egyik tortalapra, a második harmadát a másik lapra, a harmadik harmaddal pedig vonjuk be az oldalát. Tetszés szerint díszítsük.

Fontos: attól függően, hogy a krémhez milyen magas kakaótartalmú étcsokit használunk, változik a cukortartalma is. Egy 70 százalékos csokihoz elég lesz a hozzávalóknál feltüntetett édesítő, de egy 90 százalékoshoz szükség lehet a duplájára is.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük