Selymes cukkinikrémleves: mutatós fogás 15 perc alatt
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ez a pompás krémleves nem csak isteni finom és mutatós, de pofonegyszerű elkészíteni is. Nem kell hozzá más, csak egy szép, termetes cukkini, pár szem krumpli, hagyma és egy kevés natúr joghurt. Na és persze egy kis kreativitás a végső díszítő munkálatok során.
Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem a cukkiniről mindig a nyár jut eszembe. A sógornőm, aki maga termeli a kertjében a csodaszép biocukkinit, mindig gondol rám ilyenkor, mert tudja, hogy mennyire szeretem.
Nem csak finom, egészséges is
A cukkini remek alapanyag. Tele van vitaminnal, található benne például A-, B1-, B2-, B6- és C-vitamin, valamint kálium, foszfor, kalcium, magnézium és cink. Ráadásul alig van benne kalória, így diétázók, fogyókúrázók számára is ideális választás. Tartalmaz viszont jó sok vizet - 90 %-ban abból áll -, úgyhogy kiválóan hidratál, remek vízhajtó és emésztést serkentő hatású.
Ezerféleképpen felhasználható
Elképesztően sokoldalú. Főzhetjük, párolhatjuk, készülhet belőle leves vagy főzelék, de szabadtéri grillezéskor is remek választás. Csőben sütve is finom, de kerülhet quiche-be, reszelve akár süteménybe, fasírtba vagy palacsintatésztába, de készülhet belőle hummusz vagy - a mostanában egyre divatosabb - cukkinitészta, mely megszólalásig hasonlít az igazi tésztára, de jóval diétásabb annál.
Egy szó mint száz, a cukkini finom, egészséges, most indul a szezonja, szóval tessék fogyasztani. Kezdetnek itt egy egyszerű, de ízletes krémleves.
Cukkinikrémleves
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 darab cukkini (közepes)
- 3 darab krumpli (kicsi)
- 1 fej hagyma
- 1 liter zöldségalaplé
- 1 deciliter natúr joghurt
- 0.5 darab citrom leve
- 1 csipet só és bors
- 1 evőkanál petrezselyem
- 1 kávéskanál hidegen sajtolt olaj (pl. tökmagolaj)
Elkészítés:
A lábasban egy kevés zsiradékot melegítünk. A hagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a krumplit, és közepes lángon - alkalmanként megkeverve - pároljuk 5 percig. Ekkor hozzáadjuk a cukkinit, további egy-két percig pároljuk, majd felöntjük zöldségalaplével, és nagyjából 10 perc alatt készre főzzük. Mikor kész, pürésítjük, majd hozzáadjuk a natúr joghurtot. Sózzuk, borsozzuk. Citromlével ízesítjük. Ízlés szerint egy kevés zöldfűszerrel, például petrezselyemmel, és egy kevés hidegen sajtolt olajjal tálaljuk.
Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors