
Egyserpenyős, pirult cukkini: parmezán borítja a szeleteket
A szezonális cukkinit ezúttal hirtelen sütjük le serpenyőben, így kölcsönözve neki egy teljesen új ízt.
A tésztaételek szezontól függetlenül bármilyen alkalomra elkészíthetők. Ugyanakkor, ha már nyár van, és megannyi friss zöldséget beszerezhetünk a piacon, érdemes ezekből dolgozni.
Ez alkalommal egy cukkinis-gombás spagettit készítünk, amelyet a tejszín és a parmezán tesz igazán krémessé, a frissességét pedig a petrezselyem fokozza.
Először készítsük el a tésztát. Egy nagy lábasban forraljunk vizet egy teáskanál sóval. Tegyük bele a spagettit, és főzzük al dentére. Szűrjük le, és tegyünk félre 240 ml-t a főzővízből a későbbi sűrítéshez.
Mossuk meg a cukkinit és a gombát, majd csepegtessük le. A gombát szeleteljük vékonyra. A cukkinit zöldséghámozóval vágjuk hosszú, metélt jellegű csíkokra, majd ezeket késsel daraboljuk kisebb, vékonyabb csíkokra.
Tisztítsuk meg a vöröshagymát és a fokhagymát, majd vágjuk őket apróra. A bacont is szeleteljük vékony csíkokra.
Egy nagy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat. Adjuk hozzá a gombát, a cukkinit, a hagymát és a bacont, és közepes lángon pároljuk kb. 5 percig. Ezután keverjük hozzá a fokhagymát is, és pirítsuk további 1-2 percig, míg kellemes illata nem lesz.
Öntsük a serpenyőbe a főzőtejszínt, majd adjuk hozzá a reszelt parmezánt. Folyamatos keverés mellett főzzük további 2-3 percig, míg a sajt elolvad és a szósz kissé besűrűsödik.
Keverjük a leszűrt spagettit a szószhoz. Ha túl sűrűnek érezzük, adjunk hozzá a félretett főzővízből, amíg el nem érjük a kívánt állagot.
Főzzük össze az egészet kb. 5 perc alatt. Kóstoljuk meg, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Tálalás előtt hintsük meg apróra vágott friss petrezselyemmel. Ha kedveljük a pikáns ízeket, egy kevés chilipehely is mehet a tetejére.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu