Eredeti indiai naan: így süss laposkenyeret egyszerűen
A naan egy világszerte híres laposkenyér, amelyet nagyon egyszerűen elkészíthetsz otthon. Még az éttermi változatoknál is jobb lesz!
Ne ess kétségbe, ha nincs otthon kenyér, szinte semmi munkával készíthetsz laposkenyeret, ráadásul csak lisztre, vízre, tojásra és sütőporra lesz szükséged hozzá.
Ha ennél egy fokkal különlegesebbre vágysz, akkor reszelt cukkinit és finomra vágott hagymát is csempészhetsz a tésztába, utóbbi inkább az ízén, előbbi az állagán fog érződni. Fontos, hogy a cukkiniből, miután lereszelted, alaposan nyomkodd ki a nedvességet, különben eláztathatja a tésztát, ragacsos lesz.
A laposkenyér nagy előnye, hogy pillanatok alatt megsül, elég neki oldalanként 2-2 perc, és már kínálhatod is a puha lepényt!
A cukkinit mossuk meg, reszeljük le nagy lyukú reszelőn. Szórjunk rá fél tk. sót, hagyjuk állni kb. 20 percig, majd nagyon alaposan nyomkodjuk ki belőle a nedvességet.
Közben a lila hagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra.
A lisztet szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a sütőport, 1 tk. sót és ízlés szerint borsot.
Egy másik tálban a reszelt cukkinit keverjük össze a hagymával, tojásokkal és a vízzel. Adjuk hozzá a lisztes keveréket, majd kezdjük el összeállítani a tésztát. Akkor jó, mikor szép, egynemű gombóc lesz belőle.
Ha összeállt a tészta, osszuk 8 egyenlő részre, formázzuk őket golyókká. Az elsőt nyújtsuk ki lisztezett felületen egy 20 centi átmérőjű körré, a többit addig takarjuk le. Járjunk el így a többi gombóccal is.
Forrósítsunk fel egy serpenyőt, majd tegyük bele az első lepényt. Kezdjük el sütni. Locsoljunk mellé egy egészen kevés olívaolajat, oszlassuk el a serpenyőben. Mikor szép pirult a tészta alja (kb. 2 perc), fordítsuk meg, a másik felét is süssük meg ugyanennyi idő alatt. Ha szükséges, megint locsoljunk alá egy kevés olajat. Szedjük papírtörlővel bélelt tányérra, majd süssük meg így a többi lepényt is.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu