Krémes diós kocka: omlós linzertésztával készül

1
Nyomtatás
dios-kocka
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ennek a süteménynek a titka az omlós linzertésztában és az ámulatba ejtően krémes, diós töltelékben rejlik. Nem nehéz elkészíteni, és nemcsak látványra, de ízre is üde színfoltot varázsol majd a szürke hétköznapokba.

A linzert talán senkinek sem kell bemutatni. Igazi klasszikus süti, és akár magában, akár lekvárral, akár csokoládéba mártva is szuper desszert. Megfelelő körülmények között ráadásul sokáig el is áll. 

A linzertésztát egyáltalán nem bonyolult elkészíteni, sőt, kimondottan szórakoztató belőle süteményeket gyártani. A diós kockában persze van egy kis csavar, hiszen ez egy rétegezett, emeletes süti, és minél több a krém benne, annál finomabb lesz. Ez egy tökéletes desszert, amelyben az egyébként is omlós linzertészta egy finom krémmel egyesül.

Diós kocka

dios-kocka

Hozzávalók 12 személyre

A linzertésztához:

  • 40 dkg finomliszt
  • 25 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 4 db tojássárgája
  • tejföl (szükség szerint)
  • 2 csipet

A diós töltelékhez:

  • 20 dkg mazsola
  • 30 dkg darált dió
  • 1 dl tej
  • 30 dkg porcukor
  • 20 dkg margarin
  • 1 dl rum
Recept idők

Elkészítés:

A linzertésztához dolgozzuk össze az alapanyagokat: a lisztet, a szobahőmérsékletű margarint, a porcukrot, a tojások sárgáját és a csipet sót. Ha száraznak látjuk a tésztát, adjunk hozzá egy kevés (1-2 ek.) tejfölt is.

Ha szépen összegyúrtunk minden tételt, és a tészta már homogén állagú, pihentessük a hűtőben frissen tartó fóliába csomagolva, kb. 30 percig. 

Ezalatt készítsük el a tölteléket. Először is a mazsolát áztassuk be egy kis vízbe, hogy ne legyen annyira száraz, de túl szottyos sem.

Amíg a mazsolaszemek puhulnak, a darált diót szórjuk bele egy serpenyőbe, és mindenféle zsiradék nélkül, csak úgy szárazon pirítsuk enyhén világosra.

Ezután forrázzuk le az időközben felforralt tejjel. 

A porcukrot, a puha margarint és a rumot kézi habverővel, vagy akár elektromossal, alacsony fokozaton verjük habosra. 

Ha elkészült a massza, adjuk hozzá a kihűlt diós keveréket, és szórjuk bele a lecsepegtetett mazsolát is. Óvatosan, de alaposan keverjük össze az egészet. 

Ha kész a massza, süssük ki a linzertésztát. Vegyük ki a hűtőből, osszuk 3 részre, és lisztezett felületen nyújtsuk vékony téglalapokká, kb. 30x35 centisre. Fektessük őket sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd egyesével süssük meg.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, a linzer kb. 8-10 perc alatt megsül. Ha megsült, hagyjuk kihűlni.

A süti összeállítása ezután következik. Mindenekelőtt fontos, hogy a tésztalapok teljesen kihűljenek hozzá.

Az alsó tésztalapra kenjünk rá a diós, mazsolás krémből, majd mehet rá egy újabb tésztalap. Ezt megint kenjük meg jól krémmel, majd ismét mehet rá egy tésztalap, amire ismét krémet kenünk, és ezzel zárjuk is a rétegezést.

A rétegek között ne sajnáljuk a krémet, hiszen ez adja majd meg a tészta igazi vonzerejét. 

Ha elkészültünk a rétegezéssel, hintsük meg az egészet porcukorral, szeleteljük fel kockákra, és már tálalhatjuk is.

Tipp:

A stílusosság jegyében minden kis kocka tetejére tehetünk egy-egy diódarabot.

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon