Mutatós lencsefasírt kaporral keverve: húsmentesen is laktató fogás
Őzgerincformában sütve nemcsak mutatósabb a fasírt, de az elkészítése is sokkal gyorsabb. Akár ünnepi ebédeken is megállja a helyét, és amíg sül, a köretet is elkészítheted.
A sütőben készült lencsevagdalt az egyik legyegszerűbb fogás, ha tartalmas és mutatós ételt tennél az asztalra. Az ízekben és textúrákban gazdag ételbe rendhagyó módon dió is kerül, így hús nélkül is igazán tápláló lesz.
Önmagában is megállja a helyét, azonban sűrű vörösáfonya-szósszal még különlegesebbé teheted. Ha nem tudsz hozzá beszerezni áfonyalekvárt, akkor használj más, savanykás bogyós gyümölcsből készült verziót.
A hagymát dinszteljük üvegesre az olívaolajon, majd adjuk hozzá a répát és a zellerszárat, és pirítsuk 2-3 percig. Adjuk hozzá a fokhagymát is, és pirítsuk együtt további fél percig.
Tegyük a leszűrt (vagy előzőleg megfőzött) lencsét egy aprítógépbe, adjuk hozzá a lepirított zöldségeket, a paradicsompürét, a mustárt, a szójaszószt, a petrezselymet, a kakukkfüvet, a sót és borsot, és dolgozzuk közel krémes állagúra (kisebb zöldségdarabok maradhatnak benne).
Keverjük hozzá a darabolt diót és a csicserilisztet, majd tegyük félre 10 percre pihenni. (Ha pihentetés után túl puha a massza, adjunk hozzá még kevés lisztet.)
Közben készítsük el az áfonyamázt. Ehhez tegyük a lekvárt és a ketchupot turmixgépbe, és dolgozzuk krémesre.
Kanalazzuk a masszát egy kb. 20x10 cm-es, sütőpapírral bélelt sütőformába, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. Süssük 60 percig, a 40. percnél pedig vegyük ki, és kenjük rá az áfonyamázat.
Néhány percig hagyjuk hűlni, majd szeletekre vágva fogyasszuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu