![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Eccles, avagy a britek kedvenc töltött sütije: omlós, házi vajas tésztából készül
![eccover](https://kep.index.hu/1/0/3615/36152/361524/36152461_2763297_9ba6628c5ddfbf5ac77ffd62680cf0e7_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A gazdag tölteléket rejtő Eccles sütemény egy csésze tea vagy kávé tökéletes kísérője lehet.
Az Eccles a britek egyik kedvenc sütije, amit főleg a délutáni tea mellé szoktak rágcsálni. A hagyományos kedvenc fűszeres tölteléket rejt, érezhető benne a fahéj és a szegfűszeg különleges zamata, de reszelt citrusféle és rengeteg mazsola is kerül bele.
A töltött finomság tésztája a vajtól omlós és isteni finom. Érdemes a vajat lefagyasztani a sütés előtt 1 nappal, majd másnap, a tészta összeállításánál óvatosan a lisztbe kell reszelni, hogy dolgozni tudj vele. Ha azonban nincs kedved a tészta elkészítésével bíbelődni, egy percet se aggódj, bolti leveles tésztát is használhatsz helyette. Az Eccles töltelékében - a legtöbb receptben - mazsola bújik meg, ha azonban nem szereted az aszalt szőlőszemeket, helyettesítsd pisztáciával vagy áfonyával.
Eccles sütemény
![ecct](https://kep.index.hu/1/0/3615/36152/361524/36152481_0dd697ddf8aa7e78ba73f74b086de01f_wm.jpg)
Hozzávalók 6 darabhoz
- 225 gramm liszt
- 175 gramm vaj
- 1 csipet só
- 125 milliliter víz (hideg)
- 100 gramm muscovado cukor
- 175 gramm mazsola
- 2 darab citrom- vagy narancshéj
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 csipet őrölt szegfűszeg
- 1 darab tojásfehérje
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A sütemény elkészítése előtt egy nappal 125 gramm vajat csomagoljunk folpackba, majd tegyük be a fagyasztóba.
Másnap a lisztet öntsük keverőtálba és keverjük egybe a sóval, majd a lefagyasztott vajat nagy lyukú reszelőn reszeljük a lisztre. Forgassuk egybe, miközben a hideg vizet is csorgassuk hozzá, gyúrjuk tésztatömbbé. A tésztát csomagoljuk alufóliába, tegyük a hűtőbe 30 percre.
A süti töltelékéhez a maradék 50 gramm vajat olvasszuk fel, keverjük bele a cukrot, mazsolát, fahéjat, szegfűszeget és a gyümölcsök reszelt héját.
A hidegen pihent tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki körülbelül 1,5-2 milliméter vastagságúra, majd egy 15 centiméteres átmérőjű süteményvágóval (pogácsa- vagy fánkkiszúró, de pohár is lehet) szúrjunk ki belőle 6 darab kört. A tölteléket arányosan osszuk el a tészták közepén, utána formázzunk belőlük tésztagombócokat és helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire. A töltött tésztákat kicsit nyomkodjuk le, hogy szép kerek formájuk legyen.
A tetejüket kenjük meg felvert tojásfehérjével (a tojásfehérjével megkent tésztára akár cukrot is lehet szórni 1 nagy csipettel, de nem muszáj). 2-3 helyen kicsit vágjuk vagy szurkáljuk meg a sütik tetejét, így a sütés közben keletkező gőz távozni tud.
A sütit toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe és 20-30 perc alatt süssük aranyszínűre. Az elkészült finomság tetejét porcukorral érdemes megszórni, de nem kötelező.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!