Eccles, avagy a britek kedvenc töltött sütije: omlós, házi vajas tésztából készül

4
Nyomtatás
eccover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A gazdag tölteléket rejtő Eccles sütemény egy csésze tea vagy kávé tökéletes kísérője lehet.

Az Eccles a britek egyik kedvenc sütije, amit főleg a délutáni tea mellé szoktak rágcsálni. A hagyományos kedvenc fűszeres tölteléket rejt, érezhető benne a fahéj és a szegfűszeg különleges zamata, de reszelt citrusféle és rengeteg mazsola is kerül bele.

A töltött finomság tésztája a vajtól omlós és isteni finom. Érdemes a vajat lefagyasztani a sütés előtt 1 nappal, majd másnap, a tészta összeállításánál óvatosan a lisztbe kell reszelni, hogy dolgozni tudj vele. Ha azonban nincs kedved a tészta elkészítésével bíbelődni, egy percet se aggódj, bolti leveles tésztát is használhatsz helyette. Az Eccles töltelékében - a legtöbb receptben - mazsola bújik meg, ha azonban nem szereted az aszalt szőlőszemeket, helyettesítsd pisztáciával vagy áfonyával.

Eccles sütemény

ecct

Hozzávalók 6 darabhoz

  • 225 gramm liszt
  • 175 gramm vaj
  • 1 csipet
  • 125 milliliter víz (hideg)
  • 100 gramm muscovado cukor
  • 175 gramm mazsola
  • 2 darab citrom- vagy narancshéj
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg
  • 1 darab tojásfehérje
  • porcukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

A sütemény elkészítése előtt egy nappal 125 gramm vajat csomagoljunk folpackba, majd tegyük be a fagyasztóba.

Másnap a lisztet öntsük keverőtálba és keverjük egybe a sóval, majd a lefagyasztott vajat nagy lyukú reszelőn reszeljük a lisztre. Forgassuk egybe, miközben a hideg vizet is csorgassuk hozzá, gyúrjuk tésztatömbbé. A tésztát csomagoljuk alufóliába, tegyük a hűtőbe 30 percre.

A süti töltelékéhez a maradék 50 gramm vajat olvasszuk fel, keverjük bele a cukrot, mazsolát, fahéjat, szegfűszeget és a gyümölcsök reszelt héját.

A hidegen pihent tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki körülbelül 1,5-2 milliméter vastagságúra, majd egy 15 centiméteres átmérőjű süteményvágóval (pogácsa- vagy fánkkiszúró, de pohár is lehet) szúrjunk ki belőle 6 darab kört. A tölteléket arányosan osszuk el a tészták közepén, utána formázzunk belőlük tésztagombócokat és helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire. A töltött tésztákat kicsit nyomkodjuk le, hogy szép kerek formájuk legyen.

A tetejüket kenjük meg felvert tojásfehérjével (a tojásfehérjével megkent tésztára akár cukrot is lehet szórni 1 nagy csipettel, de nem muszáj). 2-3 helyen kicsit vágjuk vagy szurkáljuk meg a sütik tetejét, így a sütés közben keletkező gőz távozni tud.

A sütit toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe és 20-30 perc alatt süssük aranyszínűre. Az elkészült finomság tetejét porcukorral érdemes megszórni, de nem kötelező.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon