Édes-savanyú chiliszósz: mindenféle grillhúst és zöldséget megkoronáz
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Ha unod a megszokott ízeket, kipróbálnál valami különlegeset, készíts házilag édes-savanyú chiliszószt.
Javában tart a grillszezon: ha szeretnéd feldobni a sütögetést, próbáld ki ezt az édes-savanyú chiliszószt. Egyszerre csípős és édeskés, nagyon jól áll midenféle sültnek, legyen az hús vagy zöldség. A pikáns szószhoz ráadásul nem kellenek extra alapanyagok, talán a rizsecet a legkülönlegesebb, de ez is kapható már minden nagyobb üzletben.
Friss és szárított chilivel is készülhet a szósz, a frisset apróra vágva keverd bele. Vigyázz az előkészítésével, használj kesztyűt, a magokat viszont semmiképp ne kapard ki belőle, az adja az erejét. Ha van rá lehetőséged, le is darálhatod a friss chilit. Ha a szárított, tört változat mellett döntesz, akkor szükség lehet plusz fűszerezésre - egy kevés sóra és még rizsecetre -, de ez ízlés kérdése.
Édes-savanyú chiliszósz
Hozzávalók 5 decihez
- 120 milliliter rizsecet
- 180 milliliter víz
- 110 gramm cukor
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál friss vagy szárított, tört chili
- 4 teáskanál kukoricakeményítő
- 2 evőkanál víz
Elkészítés:
A rizsecetet, a vizet, a cukrot, az apróra vágott fokhagymát és a szójaszószt tegyük egy kis lábasba. Ha nem friss, hanem szárított chilipaprikával dolgozunk, azt is most adjuk hozzá, 2 evőkanállal. Közepes lángon melegítsük össze az alapanyagokat, közben kevergessük, míg a cukor el nem olvad. Vegyük feljebb a lángot, hagyjuk 2 percig forrni.
Ha friss chilit használunk, most adjuk hozzá apróra vágva. Főzzük további 2-5 percig.
Közben keverjük ki a keményítőt a vízzel, míg egynemű massza nem lesz, majd öntsük folyamatos kevergetés mellett a szószba. Folyamatosan kevergetve, gyöngyözve főzzük még pár percig, míg be nem sűrűsödik.
Öntsük a szószt befőttesüvegbe, majd szorosan zárjuk le. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd a hűtőben tároljuk.
Fotó: Getty Images