![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Édes-savanyú chiliszósz: mindenféle grillhúst és zöldséget megkoronáz
![chiliszósz2](https://kep.index.hu/1/0/3793/37931/379311/37931183_2894331_5b0b7dc4ba01a768a6bc240c7a4625b3_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ha unod a megszokott ízeket, kipróbálnál valami különlegeset, készíts házilag édes-savanyú chiliszószt.
Javában tart a grillszezon: ha szeretnéd feldobni a sütögetést, próbáld ki ezt az édes-savanyú chiliszószt. Egyszerre csípős és édeskés, nagyon jól áll midenféle sültnek, legyen az hús vagy zöldség. A pikáns szószhoz ráadásul nem kellenek extra alapanyagok, talán a rizsecet a legkülönlegesebb, de ez is kapható már minden nagyobb üzletben.
Friss és szárított chilivel is készülhet a szósz, a frisset apróra vágva keverd bele. Vigyázz az előkészítésével, használj kesztyűt, a magokat viszont semmiképp ne kapard ki belőle, az adja az erejét. Ha van rá lehetőséged, le is darálhatod a friss chilit. Ha a szárított, tört változat mellett döntesz, akkor szükség lehet plusz fűszerezésre - egy kevés sóra és még rizsecetre -, de ez ízlés kérdése.
Édes-savanyú chiliszósz
![chiliszósz](https://kep.index.hu/1/0/3793/37931/379311/37931193_f68bfca7992df9b6bea71d0fad7b001f_wm.jpg)
Hozzávalók 5 decihez
- 120 milliliter rizsecet
- 180 milliliter víz
- 110 gramm cukor
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál friss vagy szárított, tört chili
- 4 teáskanál kukoricakeményítő
- 2 evőkanál víz
Elkészítés:
A rizsecetet, a vizet, a cukrot, az apróra vágott fokhagymát és a szójaszószt tegyük egy kis lábasba. Ha nem friss, hanem szárított chilipaprikával dolgozunk, azt is most adjuk hozzá, 2 evőkanállal. Közepes lángon melegítsük össze az alapanyagokat, közben kevergessük, míg a cukor el nem olvad. Vegyük feljebb a lángot, hagyjuk 2 percig forrni.
Ha friss chilit használunk, most adjuk hozzá apróra vágva. Főzzük további 2-5 percig.
Közben keverjük ki a keményítőt a vízzel, míg egynemű massza nem lesz, majd öntsük folyamatos kevergetés mellett a szószba. Folyamatosan kevergetve, gyöngyözve főzzük még pár percig, míg be nem sűrűsödik.
Öntsük a szószt befőttesüvegbe, majd szorosan zárjuk le. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd a hűtőben tároljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!