
Zöldséges sült tofu: a belseje lágy, kívül ropogós
Ha nem kívánod a nehéz, húsos ételeket, miért nem dobsz össze ízletes, könnyű sült tofut különféle zöldségekkel?
A tofunak jól áll, sőt igényli is az erősebb ízesítésű szószokat, hiszen önmagában nincsen túl átütő íze. Éppen ezért tökéletes választás ebben a receptben tofuval kombinálni az édes-fanyar ananászkockákat.
Ananászból használhatsz frisset, de a konzerves változatból is tökéletes lesz a végeredmény. Mindkettővel teszteltem az összeállítást, és mindkettő esetében repeta lett belőle. A pikáns Sriracha önmagában is élvezhetően csípőssé teszi a szószt, azonban ha szeretnéd fokozni az élményt, akkor főzd bele a receptben feltüntetett chilipaprikát is.
Mérjük egy kisebb edénybe a szósz hozzávalóit. Folyamatos kevergetés mellett, alacsony hőfokon forraljuk fel a keveréket, és főzzük pár percig, hogy enyhén besűrűsödjön, majd tegyük félre.
Ha szükséges, öntsük le a tofu levét, papírtörlővel itassuk fel róla a maradék nedvességet, és vágjuk kb. 1,5 cm-es szabályos kockákra. Forgassuk őket a kukoricalisztbe, hogy az minden oldalukat belepje.
Hevítsünk fel egy serpenyőt az olívaolajjal, és kezdjük el benne pirítani a tofut. Amikor szép aranybarna színűek, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a felszeletelt zöldhagymát vagy póréhagymát, és együtt is pirítsuk őket további 5 percig. Ha használunk, a chili is ekkor menjen bele.
Adjuk hozzá az ananászdarabokat és a szójaszószt, és pirítsuk 5 percig.
Öntsünk kevés szószt a tofura (kb. egyharmadát), és forraljuk össze őket.
Az édes-savanyú tofut párolt rizzsel tálaljuk, a maradék szószból pedig tetszés szerint locsoljunk még rá.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu