Vitamin- és tápanyagdús céklás hummusz – Mártogatósnak vagy pirítósra is tökéletes
Elképesztően egészséges és gyönyörű színű hummuszt készíthetsz sült céklával, akár még húsok mellé is kínálhatod.
A vibráló színű, édeskés krémet alig több munka elkészíteni, mint a klasszikus hummuszt. Mindehhez csupán csomagold fóliába az édesburgonyát, és tedd a sütőbe egy órára. Ezzel a módszerrel nem szükséges sem meghámoznod, sem pedig feldarabolnod a zöldséget, a végeredmény pedig lágy és krémes lesz, és sokkal ízletesebb, mintha vízben főznéd. A folyamat részleteiről ebben a cikkben olvashatsz.
Amíg az édesburgonya sül, előkészítheted a csicseriborsót, végül pedig csak össze kell dolgozni őket az összes többi alapanyaggal, és már fogyaszthatod is. A végeredmény pedig egy mesésen krémes, rost- és fehérjedús mártogatós, amellyel bármilyen baráti összejövetelt feldobhatsz.
Az édesburgonyát alaposan mossuk meg, tekerjük alufóliába, és tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe 50-60 percre.
Közben a leszűrt csicseriborsót tegyük egy kisebb edénybe, adjuk hozzá a szódabikarbónát, és annyi vízzel, amennyi ellepi, főzzük 20 percig, vagy ameddig elkezd leválni a héja. Szűrjük le, tegyük aprítógépbe, és 2 perc alatt pürésítsük krémesre.
A megsült édesburgonyáról húzzuk le a héját, adjuk a csicseriborsóhoz az összes többi hozzávalóval együtt, és további 1 perc alatt alaposan dolgozzuk össze őket.
Ha hígabb állagú krémet szeretnénk, akkor járó motor mellett adjunk hozzá 1-2 evőkanál jéghideg vizet.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu