![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Vitamin- és tápanyagdús céklás hummusz – Mártogatósnak vagy pirítósra is tökéletes
![céklás hummusz cover](https://kep.index.hu/1/0/4242/42428/424286/42428656_3238470_cb764718b2093df18048839a5f3a3212_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Elképesztően egészséges és gyönyörű színű hummuszt készíthetsz sült céklával, akár még húsok mellé is kínálhatod.
A hummusz alapanyaga a csicseriborsó, de ha még diétásabb változatot szeretnél, akkor készítsd csak zöldségből, mint amilyen ez a sült karfiolos változat.
Mivel a csicseriborsó sokáig fő, nyugodtan használhatsz konzervet, sokkal könnyebb vele dolgozni. Ehhez már csak tahiniszószt, vagyis szezámmagpasztát kell keverned, némi fűszert, citromlevet és olívaolajat, és kész a tápanyagban gazdag közel-keleti mártogatós.
Ha pedig ízesíteni szeretnéd, szinte bármilyen karakteresebb zöldséget keverhetsz hozzá, például céklát. A cékla elképesztően egészséges és szép színű zöldség, sütve isteni íze van, itt olvashatsz róla, milyen jó hatással van a szervezetedre.
Krémes céklás hummusz
![céklás hummusz recept ok](https://kep.index.hu/1/0/4242/42428/424286/42428670_cc4dcf5c0da6687efef29930a0206eb8_wm.jpg)
Hozzávalók 6 adaghoz
- 2 darab cékla
- 80 milliliter tahini
- 50 milliliter citromlé
- 400 gramm csicseriborsó-konzerv
- 60 gramm ricotta
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál só
- 1 csipet bors
- 0.5 kávéskanál koriandermag
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A céklákat tisztítsuk meg, és negyedeljük el. Csomagoljuk be fóliába, és süssük 60 percig, vagy addig, amíg meg nem puhul. Hagyjuk kihűlni.
Amíg a cékla hűl, a csicseriborsóról öntsük le a levét, és tegyük aprítógépbe. Adjuk hozzá a tahinit és a citromlevet. Keverjük hozzá a ricottát, a fokhagymát, a borsot és a koriandert. Pépesítsük, majd adjuk hozzá a megsült céklát is, és úgy is pépesítsük. Ízlés szerint sózzuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!