Vitamin- és tápanyagdús céklás hummusz – Mártogatósnak vagy pirítósra is tökéletes

céklás hummusz cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Elképesztően egészséges és gyönyörű színű hummuszt készíthetsz sült céklával, akár még húsok mellé is kínálhatod.

A hummusz alapanyaga a csicseriborsó, de ha még diétásabb változatot szeretnél, akkor készítsd csak zöldségből, mint amilyen ez a sült karfiolos változat.

Mivel a csicseriborsó sokáig fő, nyugodtan használhatsz konzervet, sokkal könnyebb vele dolgozni. Ehhez már csak tahiniszószt, vagyis szezámmagpasztát kell keverned, némi fűszert, citromlevet és olívaolajat, és kész a tápanyagban gazdag közel-keleti mártogatós.

Ha pedig ízesíteni szeretnéd, szinte bármilyen karakteresebb zöldséget keverhetsz hozzá, például céklát. A cékla elképesztően egészséges és szép színű zöldség, sütve isteni íze van, itt olvashatsz róla, milyen jó hatással van a szervezetedre. 

Krémes céklás hummusz

céklás hummusz recept ok

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 2 darab cékla
  • 80 milliliter tahini
  • 50 milliliter citromlé
  • 400 gramm csicseriborsó-konzerv
  • 60 gramm ricotta
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál
  • 1 csipet bors
  • 0.5 kávéskanál koriandermag
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A céklákat tisztítsuk meg, és negyedeljük el. Csomagoljuk be fóliába, és süssük 60 percig, vagy addig, amíg meg nem puhul. Hagyjuk kihűlni.

Amíg a cékla hűl, a csicseriborsóról öntsük le a levét, és tegyük aprítógépbe. Adjuk hozzá a tahinit és a citromlevet. Keverjük hozzá a ricottát, a fokhagymát, a borsot és a koriandert. Pépesítsük, majd adjuk hozzá a megsült céklát is, és úgy is pépesítsük. Ízlés szerint sózzuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük