Puha krumpligombóc: egy elfeledett, de csodálatos levesbetét
A krumpligombóc praktikus, egyszerű és minden levest laktatóvá és nagyon kedvessé varázsol.
A batáta az ősz kedvence, melyből rengetegféle izgalmas finomság szervírozható. Az édeskrumplival ugyanúgy kell bánni, mint a hagyományossal, és érdemes beiktatni az étrendbe, mert finom és egészséges.
Az édesburgonya-gombóc elkészítése nem nehéz. A megtisztított krumplit közepes kockákra vágva bő, sós vízben is puhára főzheted, de szerintem sokkal jobb, ha sütőben készíted el a krumplit, úgy sokkal krémesebb és ízletesebb. A pürét extra alapanyagokkal is feldobhatod, elfér benne egy csipetnyi szerecsendió, finomra aprított petrezselyem vagy pirult szalonnakockák, attól függően, mivel kínálod a csodás gombócokat.
Az édesburgonyát alaposan mossuk meg, majd töröljük szárazra. Ezután villával szurkáljuk meg a krumplit, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. A krumplit leheletnyi olajjal kenjük le, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük addig, amíg a batáta teljesen megpuhul (50-60 perc).
Az elkészült burgonyákat hűtsük ki. Ezután vágjuk félbe, a belső részt kanál segítségével szedjük ki és tegyük keverőtálba.
A krumplimasszához adjuk hozzá a sót, borsot, vajat, tojást és annyi lisztet, amennyit felvesz gyúrás közben. A lisztet evőkanalanként adagoljuk a krumplihoz, apránként, nagyjából 3-4 evőkanálnyit. Akkor jó, mikor már nem ragacsos, összeáll, de nem is túl kemény a tészta.
A begyúrt tésztából formázzunk tetszés szerinti golyókat.
A gombócokat forrásban lévő sós vízben főzzük addig, amíg felúsznak a víz felszínére. Ezután várjunk még 1-2 percet, majd szedjük ki.
A kész gombócok kerülhetnek levesbe, vagy kínáljuk szaftosabb ételek mellé.
Fotó: Getty Images