Isteni, krémes édesburgonya-gratin: ünnepi köretnek is tökéletes
Az édesburgonya, mint az ősz egyik kedvenc zöldsége, rengeteg fogás alapja vagy éppen kiegészítője lehet. Ezúttal egy egyszerű gratinreceptet mutatunk.
Az édesburgonyából pompás fogások készülhetnek, lenyűgöző levesek, egytálételek vagy köretek. Az egyik nagy kedvenc az édesburgonya-püré, mely több izgalmas recept szerint készíthető el. Finom sajttal dúsítva vagy épp különleges fűszerekkel, de mi most egy egészen szokatlan változat receptjét hoztuk el.
Az édesburgonya-pürét csak vajjal törjük össze, és ami különlegessé varázsolja, az a narancs. A citrusféle leve remekül áll az édesburgonyának, picit édes, picit savanykás. Ha emelnéd még a narancs jelenlétét a köretben, akkor a gyümölcs héjából is reszelhetsz bele keveset. Persze csak akkor, ha bionarancsot vásároltál.
A megtisztított burgonyát vágjuk egyforma méretű kockákra, majd bő, sós vízben főzzük puhára. Ezután szűrjük le és törjük simára vajjal és a narancs facsart levével.
Az elkészült pürét kóstoljuk meg, ha szükséges, sót és borsot is tehetünk rá, és a narancs reszelt héjával is gazdagíthatjuk a köretet.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu