Nyári lencsesaláta sok citrommal: ne sajnáld belőle a friss zöldfűszert
Ezt a lencsesalátát sok friss zöldfűszer gazdagítja, és a citromtól lesz üde nyári hangulata.
Ez az egytálétel egy abszolút egészséges és közben gyorsan elkészíthető fogás, legyen szó akár ebédről vagy vacsoráról. Kevés hozzávalóból készül, a lencse mellé pedig feta sajtot is érdemes keverni, bár ez csak opció, jót tesz az édeskés töknek a sós ellensúly.
És hogy mitől lesz igazán karakteres az íze? Az olívaolajjal sült édesburgonya és a házi, mustáros öntet felelnek érte, amit még a rukkola ízvilága is gazdagon megspékel.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Az édesburgonyát hámozzuk meg, majd kockázzuk fel őket kb. 2,5 cm-es darabokra.
Tegyük bele a tepsibe, locsoljuk meg olívaolajjal, hintsük meg sóval és borssal, és óvatosan forgassuk össze.
Előmelegített sütőben süssük 20-25 percig, vagy amíg meg nem puhul. Ha megsült, vegyük ki.
Közben készítsük el az öntetet. A fokhagymát tisztítsuk meg, a fűszereket készítsük össze, a citrom levét facsarjuk ki.
Egy kisebb tálba öntsük bele az olívaolajat, a friss citromlevet, a mustárt, reszeljük bele a fokhagymát, adjuk hozzá az őrölt köményt, a paprikát, a sót és a borsot, majd alaposan keverjük össze.
Állítsuk össze a salátát: egy nagy tálba tegyük bele a sültkrumpli-kockákat, a leszűrt lencsekonzervet és az apróra vágott petrezselymet, a rukkolát, végül pedig locsoljuk meg a mennyei öntettel.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu