
Nyári lencsesaláta sok citrommal: ne sajnáld belőle a friss zöldfűszert

Ezt a lencsesalátát sok friss zöldfűszer gazdagítja, és a citromtól lesz üde nyári hangulata.
Ez a csupa zöldség lencsesaláta az egyik legjobb választás, ha nyári köretről vagy könnyed – mégis tartalmas – fogásról van szó. Tápláló, fehérjedús, mégsem telít el, és még a legnagyobb kánikulában is felfrissülést hoz az üde, citromos ízével és a sok zöldfűszerrel.
A recept hozzávalói között a francia Puy lencse szerepel, amely az egyik legjobb fajta, ha salátát készítenél a hüvelyesből. A nagyobb szemű barna lencsével ellentétben ugyanis kevésbé fő szét, és kellemes roppanós textúrával látja el a vele készülő ételt. Ha igazán izgalmasra készítenéd ezt az ételt, akkor pedig próbáld ki hozzá a fekete beluga lencsét.
-
2023-09-16 07:50:02
-
2023-03-20 09:32:01
-
2023-03-13 09:32:01
Nyári citromos lencsesaláta

Hozzávalók 4 személyre
- 200 g francia Puy lencse
- 1 tk só
- 2 db babérlevél
- 2 ek olívaolaj
- 1 nagy lila hagyma vékonyra szeletelve
- 5 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve
- 1 csipet szárított chilipehely
- 2 közepes biocitrom reszelt héja
- 3 ek friss citromlé
- 250 g koktélparadicsom negyedekbe vágva
- 0.5 db kígyóuborka felszeletelve
- 2 marék bébispenót
- 1 csokor petrezselyem apróra vágva
- 1 csokor bazsalikom apróra vágva
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A lencsét öblítsük le, és áztassuk be legalább 1 órára. Szűrjük le, majd enyhén sós vízben, a babérlevelekkel együtt főzzük meg 20 perc alatt. Szűrjük le, és tegyük félre.
Amíg a lencse fő, a hagymát és a fokhagymát dinszteljük üvegesre az olívaolajon, majd adjuk hozzá a chilipelyhet és a citromhéjat is, és őket is pirítsuk további fél percig.
Vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a lecsöpögtetett lencsét, a citromlevet, a zöldségeket, a zöldfűszereket, végül pedig sózzuk, borsozzuk igény szerint. Alaposan keverjük össze, és azonnal fogyasszuk. A maradékot hűtőben tároljuk.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!