Egytányérnyi rost és fehérje: a lencsés curry kiadós és nagyon finom

lccover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A lencse nem csak főzelékbe való, egy kis fantáziával ezernyi izgalmas fogás gyártható belőle, például fűszeres curry.

A lencse kiváló fehérjeforrás, ezért a vegetáriánus, illetve a vegán étrendet követők számára nagyon ajánlott a fogyasztása. Persze húsevők is beépíthetik a hétköznapokba a rost- és fehérjebombát.

A lencséről szinte mindenkinek a főzelék vagy a lencsesaláta ugrik be elsőre, sokan csak az év utolsó napján fogyasztják a babona miatt. Pedig izgalmas és ízletes alapanyag, még pörköltnek is kiváló, ha azonban kicsit különlegesebb, merészebb ízekkel dolgoznál, akkor a lencsecurryt próbáld ki. Alig valamiből, egyszerűen készül.

Tipp

A lencsét mindig áztasd be főzés előtt egy éjszakára, úgy másnap sokkal hamarabb puhul meg. Persze a lencséből is többfajtát találni, a franciák kedvence, a zöld lencse lágyabb héjú a megszokottnál, így hamarabb készül el, még áztatni sem kell. A zöld lencsét nemcsak emiatt, de a zamatáért ki kell próbálni, sokkal erőteljesebb az íze.

Egyszerű lencsecurry

lcct

Hozzávalók 4 személyre

  • 200 g lencse
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 420 g paradicsomszósz (natúr)
  • 150 ml kókuszital
  • só és bors ízlés szerint
  • 0.5 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál curry (fűszerkeverék)
Recept idők

Elkészítés:

A lencsét előző este áztassuk be, másnap a csomagoláson írtak szerint főzzük puhára, majd szűrjük le és tegyük félre.

Az olajat serpenyőben forrósítsuk fel, majd dobjuk rá a finomra vágott hagymát és a reszelt fokhagymát. Néhány perc után adjuk hozzá a paradicsomszószt és a kókuszitalt, illetve a fűszereket. Gyakori kevergetés mellett főzzük. 5 perc múlva a lencsét is tegyük bele, majd főzzük közepes lángon még 15-25 percig.

A lencsecurryt lepénykenyérrel és rizzsel kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük