Füstös, édesburgonyás chili: tartalmas, téli egytálétel

Edesburgonyas-chili-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a chili gazdag, ízes és tartalmas, észre sem veszed, hogy hús nélkül készül: a legjobb téli egytálétel.

Ezt az édesburgonyával készülő füstös aromájú egytálételt könnyű összedobni, nagyon finom, és akár nagyobb adagban is érdemes elkészíteni, hiszen sokáig eláll, és még a fagyasztást is jól bírja.

Ne riasszon el a hosszú összetevőlista, mert a nagy számuk ellenére könnyen beszerezhető alapanyagokról van szó, és nagy részük fűszer, amelyek közül sok egyébként is megtalálható a legtöbb háztartásban.

Édesburgonyás chili

Edesburgonyas-chili

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 ek olívaolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
  • 5 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 2 db jalapeño paprika kimagozva, apróra vágva
  • 2 ek paradicsompaszta
  • 2 ek chilipor a leírás szerint
  • 1 ek őrölt kömény
  • 2 tk szárított oregánó
  • 1 tk füstölt pirospaprika
  • 2 tk cukrozatlan kakaópor
  • 500 ml zöldségalaplé vagy víz
  • 3 db babérlevél
  • 1.5 tk
  • 0.25 tk bors
  • 3 db 400 grammos konzerves vörösbab leszűrve
  • 500 g édesburgonya meghámozva, felkockázva
  • 800 ml paradicsompassata
  • 2 ek friss lime-lé
  • 1 csokor friss koriander apróra vágva
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát 5 perc alatt dinszteljük üvegesre az olajon, majd adjuk hozzá a fokhagymát, a jalapeño paprikát és a paradicsompürét, és együtt is pirítsuk további 2 percig.

Keverjük hozzá a fűszereket (az ebben a leírásban szereplő chiliport, a köményt, az oregánót és füstölt paprikát) és a kakaóport, majd öntsük fel az alaplével. Adjuk hozzá a babérlevelet, a sót, a borsot, a babot, az édesburgonyát és a passzírozott paradicsomot. Forraljuk fel, és alacsony/közepes hőfokon főzzük 25-30 percig, vagy amíg az édesburgonya meg nem puhul, és a chili szépen besűrűsödik.

Keverjük bele a lime-levet és a koriandert, vegyük le a tűzről, és fogyasztás előtt még néhány percig hagyjuk állni, hogy az ízek jól összeérjenek.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon