Füstös, édesburgonyás chili: tartalmas, téli egytálétel
Ez a chili gazdag, ízes és tartalmas, észre sem veszed, hogy hús nélkül készül: a legjobb téli egytálétel.
Ezt az édesburgonyával készülő füstös aromájú egytálételt könnyű összedobni, nagyon finom, és akár nagyobb adagban is érdemes elkészíteni, hiszen sokáig eláll, és még a fagyasztást is jól bírja.
Ne riasszon el a hosszú összetevőlista, mert a nagy számuk ellenére könnyen beszerezhető alapanyagokról van szó, és nagy részük fűszer, amelyek közül sok egyébként is megtalálható a legtöbb háztartásban.
Édesburgonyás chili
Hozzávalók 4 személyre
- 2 ek olívaolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
- 5 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 2 db jalapeño paprika kimagozva, apróra vágva
- 2 ek paradicsompaszta
- 2 ek chilipor a leírás szerint
- 1 ek őrölt kömény
- 2 tk szárított oregánó
- 1 tk füstölt pirospaprika
- 2 tk cukrozatlan kakaópor
- 500 ml zöldségalaplé vagy víz
- 3 db babérlevél
- 1.5 tk só
- 0.25 tk bors
- 3 db 400 grammos konzerves vörösbab leszűrve
- 500 g édesburgonya meghámozva, felkockázva
- 800 ml paradicsompassata
- 2 ek friss lime-lé
- 1 csokor friss koriander apróra vágva
Elkészítés:
A hagymát 5 perc alatt dinszteljük üvegesre az olajon, majd adjuk hozzá a fokhagymát, a jalapeño paprikát és a paradicsompürét, és együtt is pirítsuk további 2 percig.
Keverjük hozzá a fűszereket (az ebben a leírásban szereplő chiliport, a köményt, az oregánót és füstölt paprikát) és a kakaóport, majd öntsük fel az alaplével. Adjuk hozzá a babérlevelet, a sót, a borsot, a babot, az édesburgonyát és a passzírozott paradicsomot. Forraljuk fel, és alacsony/közepes hőfokon főzzük 25-30 percig, vagy amíg az édesburgonya meg nem puhul, és a chili szépen besűrűsödik.
Keverjük bele a lime-levet és a koriandert, vegyük le a tűzről, és fogyasztás előtt még néhány percig hagyjuk állni, hogy az ízek jól összeérjenek.
-
2024-03-09 10:16:01
-
2024-03-04 10:16:02
-
2024-01-15 08:52:02
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!