Édesburgonyás-narancsos kuglóf: szaftos, rostban gazdag desszert

3
Nyomtatás
Edesburgonyas-narancsos-kuglof-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez az édesburgonyával és naranccsal készülő kuglóf kellemesen fűszeres, szaftos és nagyon puha: tökéletes desszert a téli hónapokra!

Ha egy nem mindennapi süteményt készítenél, akkor ez a kuglóf az egyik legjobb választás: különleges ízvilág jellemzi, a hozzávalóknak köszönhetően pedig nagyon puha, és még több nap után sem szárad ki.

A kevert tésztás alaphoz megfőzött és lepürésített édesburgonya kerül, amit narancslé, narancshéj és egy aromás fűszerkeverék is kiegészít. A kuglóf teljes kiőrlésű lisztből készül, ami az édesburgonyával együtt igazi rostban gazdag desszertet eredményez.

Édesburgonyás-narancsos kuglóf

Edesburgonyas-narancsos-kuglof

Hozzávalók x cm-es formához 23 cm átmérőjű formához

  • 300 g teljes kiőrlésű liszt
  • 150 g kókuszvirág- vagy barna cukor
  • 0.5 tk.
  • 2 tk. sütőpor
  • 0.5 tk. szódabikarbóna
  • 1 tk. fahéj
  • 0.5 tk. szerecsendió
  • 0.5 tk. gyömbér
  • 400 g édesburgonya-püré
  • 150 ml olaj
  • 120 g kókuszjoghurt
  • 1 közepes bionarancs leve és reszelt héja
Recept idők

Elkészítés:

Egy közepes tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat (liszt, cukor, só, sütőpor, szódabikarbóna, fahéj, szerecsendió, gyömbér).

Egy másik tálban keverjük össze a folyékony/nedves hozzávalókat (édesburgonya-püré, olaj, kókuszjoghurt, narancslé, narancshéj), majd dolgozzuk egybe a lisztes alappal.

A kuglófformánkat kenjük ki olajjal, majd szórjunk bele kevés finomlisztet, és kanalazzuk bele a tésztát. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 45-50 perc alatt süssük aranybarnára. Tűpróbával ellenőrizzük.

Vegyük ki a sütőből, 15 percig hagyjuk a formában hűlni, majd óvatosan szedjük ki belőle a kuglófot. Ígény szerint készítsünk hozzá csokiöntetet, vagy egyszerűen szórjuk meg porcukorral. Teljes kihűlés után szeleteljük.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon