Rostban gazdag, tápláló édes reggeli bulgurból: tejben főzd puhára
Ha unod a tejberizst és -grízt, illetve azoknál picit táplálóbb reggelire, uzsonnára vágysz, próbáld ki alapként a bulgurt.
A nap egyik, ha nem a legfontosabb étkezése a reggeli, mégis sokan kihagyják. Persze az sem mindegy, mivel indítod a napot, a cukros, fehér lisztes pékáruk nem adnak délig tartó energiát, csak hirtelen megemelik a vércukorszintet, amely 1-2 órán belül le is zuhan. Az alábbi tápláló reggeli viszont egész napos lendületet biztosít, a rostban gazdag, lassú felszívódású bulgurnak köszönhetően tökéletes választás.
Bár ez a reggeli sem cukormentes, ugyanis méz is kerül bele, ha nem vagy annyira édesszájú (mint én), el is hagyhatod belőle, a szószt pedig akár pürésített datolyával is édesítheted. Én mandulaitalt használtam a bulgurhoz, de sima tejjel is működik a recept, a fűszereket pedig ízlés szerint variálhatod, de mind a vanília, mind a fahéj jól állnak neki.
Az egyéjszakás bulgur nagy előnye, hogy szinte alig lesz vele munkád, és ha este bekevered, másnap csak elő kell venned a hűtőből. A szószt is elkészítheted előre, nem árt neki, ha áll egy picit. Reggel aztán megmelegítve, de hidegen is fogyaszthatod, mindenhogy isteni. Ne számíts olyan krémes, sűrű állagra, mint a zabpehely esetében, de a bulgur nagyon jól magába szívja az ízeket, ahogy puhul.
A kása hozzávalóit keverjük egy össze egy nagy tálban előző este, fedjük le fóliával, majd tegyük a hűtőbe reggelig.
A szószhoz a fagyasztott erdei gyümölcsöt borítsuk egy lábasba, adjuk hozzá a mézet, kezdjük el főzni. Várjunk, míg kiengedi magából a folyadékot és elkezd forrni. Egy krumplinyomóval pépesíthetjük a szószt, hogy ne legyen annyira darabos. Kóstoljuk meg, ízlés szerint mehet még bele méz.
Közben a keményítőt keverjük össze 2 ek. hideg vízzel. Ha forr a gyümölcsszósz, adjuk hozzá a keményítős keveréket, keverjük bele. Újraforrástól számítva kb. 2-3 percig főzzük, míg besűrűsödik.
A bulgurkását osszuk szét 4 tálka között (ha maradt rajta mandulaital, kanalazzuk a tetejére). Öntsük nyakon a gyümölcsszósszal, majd kínálhatjuk is.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu