Krémes, egyéjszakás zabkása mogyoróvajjal: finom és egészséges reggeli
Ha egyszerű, zabból készült reggelire vágysz, akkor a klasszikus zabkásánál már csak egy gyorsabb opció létezik: ha mindezt főzni sem kell.
Az egyéjszakás zabkása egy szuper egyszerű, tartalmas reggeli, amely magas szénhidrát- és rosttartalma miatt kiválóan alkalmas napindítónak. Ahogy a neve is sugallja, bekeverés után egy éjszakát pihentetni kell, ezalatt a zabpehely magába szívja a rendelkezésére álló folyadékot, így főzés nélkül puhul meg.
Most egy univerzális alapreceptet mutatok, amelyet kedved szerint variálhatsz. Jól állnak neki a friss és aszalt gyümölcsök, a lekvár, a diófélék, a magvajak és a kakaó, de fűszerezheted fahéjjal, gyömbérrel, kurkumával és még matcha teát is keverhetsz hozzá, ha ütősebb antioxidánsra vágysz.
Egy tálban vagy nagyobb befőttesüvegben keverjük össze a zabpelyhet, a chiamagot és a sót, majd öntsük hozzá a növényi italt, a juharszirupot és a vaníliakivonatot.
Fedjük le az edényt, és éjszakára tegyük hűtőbe: akkor jó, ha a zab és a chiamag teljesen felszívta a folyadékot.
Fogyasszuk gyümölcsökkel, magvakkal, magvajakkal, de akár kakaót, fahéjat, gyömbért vagy más fűszereket is keverhetünk hozzá.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu