Egylábasos tejszínes tészta spárgával: nincs utána mosogatnivaló

spargas-teszta2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha szereted a tésztaételeket, a mosogatást viszont annál kevésbé, készítsd el egy edényben az egészet.

Ki ne szeretné az egylábasos recepteket, amikor is a tészta és a szósz egyazon edényben készül? Villámgyorsan megvan, alig van utána mosogatnivaló, és isteni finom, mivel a tészta magába szívja a fűszeres lét, miközben puhul. 

Az alábbi recept hatalmas kedvencem lett, a fűszerezése tökéletes, a zöldfűszerek, a citrom, a parmezán és a tejszín kombinációja fenséges. A szezonra való tekintettel most spárgát kevertünk bele, de készülhet zöldborsóval vagy brokkolival is.

Fontos, hogy nézd meg a választott tészta csomagolásán a javasolt főzési időt, mert minden fajtánál eltérő lehet. Az utolsó 7-8 percben add hozzá a spárgát is, ha zsenge darabokkal dolgozol, ennyi idő épp elég nekik.

Egylábasos spárgás tészta

spargas-teszta

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 g vaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 500 ml alaplé
  • 150 ml tejszín (30%-os)
  • 150 ml tej
  • 250 g penne
  • 0.25 tk kakukkfű
  • 0.5 tk oregánó
  • 0.5 tk petrezselyem
  • 10 szál spárga
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 ek citromlé
  • 60 g parmezán
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük elő az alapanyagokat: a fokhagymát pucoljuk meg, reszeljük le. A spárgák fás végeit törjük le, a zsenge részét vágjuk 2 centis darabokra. A sajtot reszeljük le.

A vajat olvasszuk meg egy nagyobb, mélyebb serpenyőben vagy lábasban. Dobjuk rá a fokhagymát, majd 1 perc után öntsük fel az alaplével és a tejjel, tejszínnel. Adjuk hozzá a fűszereket.

Amikor elkezd forrni, keverjük bele a tésztát. Fedjük le félig, majd főzzük a csomagoláson megadott ideig. Az utolsó 8 percben dobjuk mellé a spárgát is.

Amikor a tészta al dente és a spárga is roppanósan puha, húzzuk le a tűzről, keverjük bele a citromlevet és a parmezánt. 

Rögtön tálalhatjuk is.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük