Libanoni padlizsánkrém: a baba ganoush mesésen füstös

15
Nyomtatás
Baba-ganoush-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A baba ganoush a magyaros padlizsánkrém közel-keleti, kissé felturbózott változata, amely viszont épp annyira eteti magát!

A baba ganoush a magyaros padlizsánkrémhez hasonlóan krémesre sült padlizsánból készül. Bár otthon, a sütőben is megsütheted a zöldséget, akkor lesz a legjobb, ha grillen vagy tűzön készül, mert attól kapja meg jellegzetes füstös aromáját.

Az ízesítése kissé eltér az itthon megszokottól, ugyanis citromlé, kömény, füstölt paprika és tahini, azaz szezámpaszta is kerül bele. Utóbbi kellemes magvas jegyeket ad a krémnek, és selymesebbé is teszi azt. Nincs is ennél jobb feltét reggeli pirítóshoz, de friss zöldség vagy pita mellé mártogatósként is mennyei!

Egyszerű baba ganoush

Baba-ganoush

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 2 közepes padlizsán (kb. 700 g)
  • 2 gerezd fokhagyma lezúzva
  • 2 ek. friss citromlé
  • 2 ek. olívaolaj
  • 80 g tahini
  • 0.5 tk. őrölt kömény
  • 0.25 tk. füstölt paprika
  • 0.5 tk.
Recept idők

Elkészítés:

A padlizsánokat süssük meg: ha van rá lehetőségünk, akkor tegyük őket grillrácsra, és időnként megforgatva addig süssük, amíg minden oldalon puhák, a héjuk pedig kissé elszenesedett nem lesz. Ha sütőben készítjük, akkor szurkáljuk meg őket egy villával, csomagoljuk alufóliába, tegyük egy nagy tepsibe, és 240 fokos sütőben süssük puhára 45 perc alatt.

Mindkét esetben tegyük a még forró padlizsánokat tálba, sózzuk le, és takarjuk le konyharuhával. Ha kissé kihűltek és a héjuk könnyen leszedhető, akkor pucoljuk meg.

A húsukat minden más hozzávalóval együtt tegyük aprítógépbe, és dolgozzuk krémesre.

Az elkészült krémet még langyosan fogyasszuk, a maradékot pedig hűtőben tároljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon