
Légies túrófánk dagasztás és kelesztés nélkül: egyszerű és nagyon finom
A fánkok színes palettáján a túrós az egyik legfinomabb. Kívülről gyönyörű aranybarna, belül pedig könnyű, egyszerűen ellenállhatatlan.
A rumos fánk kelt tésztából készül, kívül ropogós, belül finom lágy. Az édesség mindenféle plusz nélkül is jólesik, de ha szeretnéd, lekvár, karamell vagy csokiszósz is kerülhet mellé.
A fánk tésztáját érdemes feldobni egy kis plusszal, keverj bele mazsolát, ha szeretnél, vagy reszelt citrom- és narancshéjat. Az elkészült desszertet porcukorral vagy fahéjas porcukorral meghintve kínáld!
A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd takarjuk le konyharuhával, és 8-12 perc alatt futtassuk fel.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, és adjuk hozzá a sót, cukrot, tojássárgáját, vajat, rumot és a felfutott élesztőt, és dagasszunk belőle rugalmas tésztát.
A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával és 1 órát kelesszük. Ezután újra gyúrjuk át a tésztát, majd ismét takarjuk le, és még 20-30 percig pihentessük.
A masszából kanál segítségével formázzunk golyókat, majd bő, forró olajban süssük szép aranybarnára. A fánkot porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu