Házi fahéjas szilvás gombóc friss gyümölcsből – Jól bírja a fagyasztást is
A szilvával készült tészta remekül viseli a hibernálást, érdemes belőle dupla adaggal készíteni.
A krumpligombóc a mamák specialitása. A puha tészta titka, hogy melegen kell összetörni a krumplit, gyúrni pedig csak akkor szabad, ha már kihűlt a burgonya. A lisztet mindig fokozatosan adagold, addig dolgozz a tésztán, míg leválik a kezedről.
A krumpligombóc készülhet friss és mirelit gyümölcsből is. Szezonjában frisset érdemes használni, úgy lesz igazán finom. Ha szeretnéd, a választott gyümölcsöt cukorba vagy vaníliás porcukorba is forgathatod, mielőtt a tésztába töltöd. Tálalásnál kötelező a zsemlemorzsás bunda és a porcukor, viszont mivel ez egy epres gombóc, tejszínhabbal és eperlekvárral meglocsolva is kínálható.
Az epret mossuk meg, a csumáját távolítsuk el.
A megtisztított krumplit vágjuk közepes kockákra, majd bő, sós vízben főzzük puhára. Ezután szűrjük le, és még melegen törjük össze, majd tegyük félre hűlni.
A kihűlt, összetört krumplihoz adjuk hozzá a tojást, a vajat és a lisztet fokozatosan adagolva, majd gyúrjunk belőle tésztát.
A tésztát enyhént lisztezett felületen nyújtsuk ki, vágjuk egyforma méretű kockákra. A tésztakockákra tegyünk epret, és formázzuk gombóccá.
A gombócokat tegyük forró, sós vízbe, és főzzük 2-3 percig.
A zsemlemorzsát vajon pirítsuk világos zsemleszínűre, majd forgassuk meg benne a gombócokat.
A kész gombócokat porcukorral megszórva kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu