
Házi fahéjas szilvás gombóc friss gyümölcsből – Jól bírja a fagyasztást is

Cikkek


Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben

Rusztikus krumplis lepény reggelire: minimalista olasz fogás
Ropogós

Káprázatos házi körtelekvár: a vaníliától édes és illatos

Toszkán babos szendvics: indítsd a napot olasz módra

Áfonyás pohárdesszert citromkrémmel: mutatós desszert fél órán belül

Laktató karfiolsaláta sütőben sült zöldségekből: tápláló köret vagy ebéd

Krémes spenótos gnocchi gombával: egyserpenyős receptet mutatunk
A szilvával készült tészta remekül viseli a hibernálást, érdemes belőle dupla adaggal készíteni.
A krumplis tésztából készült gombócok régi nagy kedvenceink, amiket nagyon könnyű beszerezni mirelit formában, pedig az otthon gyártott változat sokkal finomabb, és egyáltalán nem nehéz az elkészítése.
Akár már előző nap hozzáláthatunk az elkészítéséhez - főzzük ki a krumplit, úgyis ki kell hűlnie, hogy tésztát tudjunk belőle gyúrni. A szilvát is előkészíthetjük, mossuk és magozzuk ki a gyümölcsöt, másnap pedig álljunk neki a gombócok gyártásának.
A tésztával úgy tudunk a legkönnyebben dolgozni, hogy nyújtás előtt hűtőbe tesszük pihenni. Persze a nyújtás előtt azért a felületet lisztezzük be és a tésztát sem árt picit - így biztos nem fog leragadni. A gombócok főzésénél ügyeljünk rá, hogy lobogó vízbe kerüljenek, majd miután felúsztak a felszínre, 3-5 percet még hagyjuk a vízben. Mindig tálalás előtt forgassuk vajas morzsába, ízlésünk szerint szórjuk majd meg porcukorral vagy fahéjas cukorral.
Így fagyaszd le a gombócokat
A kifőzőtt szilvával töltött tésztalabdákat tálcára helyezzük, de ne pakoljuk szorosan őket egymás mellé. Pár óra hűtőben tárolás után zacskóba vagy dobozva adagoljuk a gombócokat, betesszük a mélyhűtőbe, pár hónapig tárolhatjuk. Szobahőmérsékleten olvasszuk ki, majd egy percre érdemes forró vízbe tenni, hogy átmelegedjen. Utána jöhet rá a morzsa, bár van, aki azzal fagyasztja.
Fahéjas szilvás gombóc

Hozzávalók 25 darabhoz
A tésztához
- 1 kiló krumpli
- 2 darab tojás
- 10 dekagramm vaj
- 1 csipet só
- 50 dekagramm liszt
A töltelékhez:
- 30 darab szilva
- 2 evőkanál porcukor
- 1 teáskanál fahéj
A bevonat:
- 4 evőkanál vaj
- 200 gramm zsemlemorzsa
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A burgonyát héjastól főzzük ki, majd ha kihűlt pucoljuk meg és reszeljük le a krumplit. A reszelt krumplihoz hozzáadjuk a tojást, vajat, sót, lisztet és egynemű tésztát gyúrunk belőle, majd lefedjük és 30 percre hűtőbe tesszük pihenni.
A szilvát megmossuk és kimagozzuk, félbevágjuk és fahéjas cukorral egybeforgatjuk.
A tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk, majd 8x8 centis négyzeteket vágunk belőle. A tésztakockák közepébe szilvát teszünk, összecsipkedjük a végeit, gombóc alakúra formázzuk.
A szilvával töltött tésztalabdákat sós lobogó vízbe dobjuk, mikor felúsznak a vízfelszínére még 3-5 percet hagyjuk benne, csak utána szűrjük le.
Vajon zsemlemorzsát pirítunk, amit folyamatosan kevergessünk, mert a zsemlemorzsa hamar odaéghet. A gombócokat megforgatjuk a morzsában, majd porcukorral vagy fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.
Fotó: Getty Images