Ropogós bundában sült karajszeletek sajttal, kolbásszal töltve - Így még laktatóbb a rántott hús
Még ízletesebbé teheted a rántott húst, ha sajtot és kolbászt is rejtesz bele.
A mátrai borzaska vagy pusztapecsenye nagyon kiadós frissensült, melyet savanyúsággal vagy salátával érdemes fogyasztani. Az étel eredetileg sertéskarajból készül, de ha szeretnéd, csirke- vagy pulykahúsból is elkészítheted.
A hazai kedvenc lapcsánkás, vagyis krumplis ruhát kap, a masszából nyugodtan készíthetsz többet, hisz, ha marad, akkor simán kisütheted.
A krumplit lehetőleg kis lyukú reszelőn told le, mert úgy gyorsabban átsül. A hús ruháját mindig a sütés előtt állítsd össze, mert nem tesz jót a masszának, ha sokat áll, a krumpli megbarnul. Arra nagyon figyelj, hogy mindig forró olajba kerüljön a hús, mert ha nem forrósodott fel rendesen a zsiradék, akkor a szeleteken nem marad rajta a ruha.
A hússzeleteket klopfoljuk ki, majd sózzuk le mind a két oldalán.
A burgonyát reszeljük le, a kiengedett levet öntsük le alóla, majd adjuk hozzá a sót, borsot, tojást, reszelt fokhagymát, a petrezselyemcsokor felét finomra vágva, és annyi lisztet, amennyit felvesz. Olyan masszát kell kapnunk, mint a tócsnié. Ha szükséges, lazítsuk 1-2 evőkanál tejföllel.
A hússzeleteket először forgassuk meg a lisztben, majd a krumplis masszában, utána forró olajban süssük aranybarnára (8-10 perc).
A maradék petrezselymet vágjuk finomra, adjuk a tejfölhöz, sózzuk és keverjük simára.
Az aranybarna húsra tegyünk a tejfölből és a reszelt sajtból, és tálalhatjuk is. Vagy 180 fokos előmelegített sütőbe tolva 5-8 percig süthetjük a húst, hogy a sajt szépen ráolvadjon.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu