Filléres krumplileves tejfölös habarással és virslivel: pillanatok alatt elkészül
A krumplileves egyszerű fogás, mégis rengetegféle változat készülhet belőle, lehet tartalmasabb vagy szerényebb a recept.
Ha feldobnád valamivel az untig ismert krumplilevest, próbáld ki ezt a változatot! Fokhagyma adja meg a karakterét az alábbi verziónak, nagyon különleges lesz tőle.
A fokhagyma kétféleképpen kerül a levesbe, egyrészt reszelve, pirítva, másrészt sütve. A sütőben teljesen átalakul, krémes és édeskés lesz, az íze teljesen új irányt vesz. Bár a sütésére rá kell szánni egy kis időt, addig elkészítheted a levet, ugyanis a sült zöldség csak a legvégén kerül bele.
Ha sűrűbb levesre vágysz, önmagával sűrítsd be: pár evőkanálnyi levet merj ki, keverd össze a sült fokhagymával, majd botmixerrel pürésítsd. Ha visszaöntöd a levesbe, sokkal krémesebb lesz a végeredmény.
A sült fokhagyma készítésével kezdjük a receptet, ehhez itt találsz egy részletes leírást.
Amíg sül az egész fej, addig a vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra, a 4 gerezd fokhagymát reszeljük le.
A krumplit pucoljuk meg, vágjuk kockákra.
Forrósítsunk olajat egy lábasban, dobjuk rá a vöröshagymát. Dinszteljük 5-6 percig, míg puha lesz, majd adjuk hozzá a fokhagymát. 1 perc pirítás után öntsük fel az alaplével.
Várjuk meg, míg forrásnak indul, majd adjuk hozzá a krumplit, sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük alacsony lángon, míg a krumpli megpuhul.
A kész levesből szedjünk ki 1-2 merőkanálnyit (krumpli is legyen benne), adjuk hozzá a sült fokhagymagerezdeket, majd botmixerrel pürésítsük. Öntsük vissza a pürésített fokhagymás-krumplis keveréket a leveshez, ez majd szépen besűríti.
Keverjük bele a petrezselymet is, majd sózzuk-borsozzuk még ízlés szerint.
Rögtön kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu