Sűrű, fokhagymás krumplileves: izgalmas recept kevés munkával

fokhagymas-krumplileves
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha kedveled a krumplis és a fokhagymás ételeket, ezt a receptet imádni fogod, ugyanis ez a két íz dominál a krémes, sűrű levesben.

Ha feldobnád valamivel az untig ismert krumplilevest, próbáld ki ezt a változatot! Fokhagyma adja meg a karakterét az alábbi verziónak, nagyon különleges lesz tőle.

A fokhagyma kétféleképpen kerül a levesbe, egyrészt reszelve, pirítva, másrészt sütve. A sütőben teljesen átalakul, krémes és édeskés lesz, az íze teljesen új irányt vesz. Bár a sütésére rá kell szánni egy kis időt, addig elkészítheted a levet, ugyanis a sült zöldség csak a legvégén kerül bele.

Ha sűrűbb levesre vágysz, önmagával sűrítsd be: pár evőkanálnyi levet merj ki, keverd össze a sült fokhagymával, majd botmixerrel pürésítsd. Ha visszaöntöd a levesbe, sokkal krémesebb lesz a végeredmény.

Fokhagymás krumplileves

fokhagymas-krumplileves2

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só, bors
  • 4 nagy db krumpli
  • 1 liter alaplé
  • 1 fej sült fokhagyma (recept a leírásban)
  • 1 ek friss petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A sült fokhagyma készítésével kezdjük a receptet, ehhez itt találsz egy részletes leírást.

Amíg sül az egész fej, addig a vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra, a 4 gerezd fokhagymát reszeljük le.

A krumplit pucoljuk meg, vágjuk kockákra.

Forrósítsunk olajat egy lábasban, dobjuk rá a vöröshagymát. Dinszteljük 5-6 percig, míg puha lesz, majd adjuk hozzá a fokhagymát. 1 perc pirítás után öntsük fel az alaplével.

Várjuk meg, míg forrásnak indul, majd adjuk hozzá a krumplit, sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük alacsony lángon, míg a krumpli megpuhul.

A kész levesből szedjünk ki 1-2 merőkanálnyit (krumpli is legyen benne), adjuk hozzá a sült fokhagymagerezdeket, majd botmixerrel pürésítsük. Öntsük vissza a pürésített fokhagymás-krumplis keveréket a leveshez, ez majd szépen besűríti.

Keverjük bele a petrezselymet is, majd sózzuk-borsozzuk még ízlés szerint. 

Rögtön kínáljuk.

Fotó: Getty Images 

Ezt is szeretjük