Pufitésztás, fokhagymás lepénykenyér: szaftos raguk mellé tökéletes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
A pufi tészta fokhagymás zamatú, szaftos ételek mellé remekül illik, de felvágottakkal, vajjal megkenve is érdemes kipróbálni.
A házi lepénykenyér készítése nem bonyolult, lehet vékony vagy vastag a tésztája, mindkét változat szerethető.
A vékony tészta akkor jó választás, ha megpakolnád mindenféle finomsággal, hússal és salátával, de kencék mellé is szuper. A vastagabb tészta kifejezetten jól megy szaftos ételekhez, raguk, currys fogások mellé jólesik tunkolni. Ha pedig még ízesítést is kap, jelen esetben fokhagyma került bele, magában is ízletes, próbáld ki vajjal, sonkával, gomba- vagy tojáskrémmel.
Fokhagymás lepénykenyér
Hozzávalók 8 darabhoz
- 1.6 dl langyos víz
- 1 teáskanál kristálycukor
- 1 tasak porélesztő
- 25 dkg finomliszt
- 1 teáskanál só
- 3 evőkanál olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- friss petrezselyem ízlés szerint
Elkészítés:
A langyos vízbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd takarjuk le és tegyük félre 10 percre, míg felfut.
A lisztet a sóval forgassuk egybe, majd adjuk hozzá az élesztős keveréket, az olajat, a fokhagymát reszelve, és gyúrjunk belőle rugalmas tésztát, mely könnyen elválik az edény falától. A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és meleg helyen kelesszük a duplájára 1 óra alatt.
A tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, majd osszuk 8-10 egyforma kis cipóra, a tésztadarabokat formázzuk gombóccá, majd egyenként nyújtsuk ki (nem kell szabályos kör alakra). A tetejükre szórjunk ízlés szerint petrezselymet. Nyújtófa segítségével a petrezselymet nyomkodjuk a tésztára, majd forró serpenyőben, mindkét oldalán süssük aranybarnára a lepényeket.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors