Illatos fokhagymás rizs: tökéletes köret húsok mellé

4
Nyomtatás
fokhagymas-rizs
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A fokhagymás rizs az egyik legegyszerűbb és egyben legfinomabb köret is, amit szinte bármilyen hússal tálalhatsz.

A rizs egy univerzális köret. Nincs étel, amihez ne illene, legyen szó húsról, halról vagy akár egy finom szószról.

Villámgyorsan elkészíthető, csupán pár hozzávalót igényel, és amellett, hogy a fokhagyma különleges ízvilágot kölcsönöz neki, a vajtól krémes is lesz.

Fokhagymás rizs

fokhagymas-rizs

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 70 g sótlan vaj
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 400 g basmati rizs
  • 750 ml csirkealaplé
  • 0.75 tk.
  • 1 ek. metélőhagyma
Recept idők

Elkészítés:

A fokhagymát tisztítsuk meg és vágjuk fel apróra. A metélőhagymát öblítsük le, itassuk fel róla a felesleges vizet, majd aprítsuk fel.

Vegyünk elő egy közepes lábast. 

Közepes lángon olvasszuk fel benne a vaj felét. Ha már habos, adjuk hozzá a felaprított fokhagymát. Pirítsuk kb. 30 másodpercig, amíg enyhén színt nem kap.

Ezután adjuk hozzá a rizst (mosás nélkül), és keverjük össze alaposan a fokhagymás vajjal. Kb. 30 másodpercig pirítsuk.

Adjuk hozzá az alaplevet és a sót. Emeljünk a hőfokon, és amikor elkezd forrni, tegyünk rá fedőt és mérsékeljük a lángot alacsonyra. 

Főzzük a rizst kb. 15 percig keverés és leskelődés nélkül.

Ha letelt az idő, vegyük le a tűzhelyről, és pihentessük további 10 percig, fedő alatt a rizst.

Ezután finoman lazítsuk fel a rizst, és adjuk hozzá a maradék vajat, hogy még krémesebb legyen a köret.

Végezetül hintsük meg apróra vágott metélőhagymával, és tálaljuk melegen.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon