Tavaszi, frissítő spárgakrémleves: öröm lesz minden cseppje
A tavaszi időszakban ki ne hagyd ezt a sűrű és frissítő krémlevest: a spárga mellé zöldborsó is kerül, így a vitaminpótlás garantált!
A salátaleves kedvelt régi fogás, az egyszerű étel eredetileg kicsit füstös és savanykás zamatú. A füstös aromát a pirított szalonna adja, míg a fanyar ízt az ecetnek köszönheti. Én most változtattam a régi recepten, póréhagymát és fokhagymát pirítottam alá, és még krumplit is csempésztem a levesbe, hogy tartalmasabb legyen.
A salátalevest ma gyakran simára turmixolva kínálják, így a gyerekek sem jönnek rá, hogy salátát esznek. Ebben a formában sokkal kívánatosabb, főleg, ha még sült szalonna és egy kis pirított kenyérkocka is kerül a tetejére. Ha frissítőbbé tennéd az összhatást, akkor nyers, vékonyra vágott salátacsíkokat is pakolhatsz rá.
A salátaleves lelke a fokhagyma, ezért főzés során érdemes kóstolni, ha úgy ítéled, bátran növeld a mennyiségét. Tejföl helyett pedig tejszínt is használhatsz.
A salátát szedjük leveleire és alaposan mossuk meg. (Ha szeretnénk, a salátát darabokra is vághatjuk.)
Egy mélyebb edényben egy kevés olajat forrósítsunk fel, majd szórjuk rá a lisztet, és pirítsuk világos zsemleszínűre. Ezután dobjuk rá a finomra vágott póréhagymát, a közepes kockákra vágott burgonyát és a zúzott fokhagymát, pirítsuk 4-5 percig.
A zöldségekre öntsük rá a vizet vagy az alaplét, fűszerezzük sóval és borssal, és főzzük 15-20 percig. Ezután adjuk hozzá a salátaleveleket, és főzzük 5 percig.
A levesből merjünk ki 1-2 evőkanálnyit, és keverjük össze a tejföllel, majd csorgassuk a leveshez. Ezután botmixerrel turmixoljuk simára, és tálalhatjuk is ropogósra sült baconnel vagy krutonnal, esetleg friss salátalevéllel.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu