Krémes csicseriborsó-főzelék pillanatok alatt – Fehérjedús és egészséges fogás
Csicseriborsóból nemcsak szuper mártogatóst, hanem teljesen hagyományos főzeléket is készíthetsz, méghozzá nagyon finomat.
A főzelékek palettája széles, nekem a borsófőzelék a legnagyobb kedvencem, mely mellé elfér a sült virsli, fasírt, rántott zöldségek is. Legyen bármilyen főzelékről is szó, a mamám mindig liszttel és tejjel habarta, viszont én most önmagával és étkezési keményítővel sűrítettem.
A borsófőzelék ízesítése háztartásonként eltérő. Van, aki cukorral szereti, míg más valamilyen szezonális fűszernövénnyel dobja fel, lehet ez kapor vagy medvehagyma. Én most dinsztelt hagymával és fokhagymával ízesítettem, de akár őrölt bors is mehet a főzelékbe. Ha pedig igazi ínyenc vagy, akkor sült paprika vagy aszalt paradicsom is elfér rajta, mint feltét.
A zöldborsót tegyük fel főni annyi sós vízben, amennyi ellepi, és főzzük puhára.
A hagymát vágjuk finomra, és kevés olajon dinszteljük üvegesre. Ezután keverjük hozzá a fokhagymát, majd 1 perc után a borsóból is tegyünk hozzá 2-3 merőkanálnyit. Utána keverjük el benne az étkezési keményítőt, és a tejföllel együtt főzzük rottyanásig. Utána botmixerrel pürésítsük.
Öntsük a pürésített borsós-hagymás alapot a nagyobb rész zöldborsóhoz, sűrítsük be vele 2-3 perc alatt.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu