Laktató, francia egytálétel csirkével: szaftos, tartalmas ebéd

3
marengoi-csirke
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ennek az ételnek történelme van: ihletője ugyanis nem más, mint a Napóleon győzelméről elhíresült marengói csata.

A történelem során számos uralkodó és hadvezér nevéhez fűződtek már különböző ételek, így egyáltalán nem meglepő, hogy van fogás, amit éppen maga Bonaparte Napóleon ihletett. A marengói csata győzelme után született meg a marengói csirke, ami egy ízletes egytálételt rejt magában.

Az egyik történet szerint Napóleon szakácsa katonákat küldött a helyiek házaiba, hogy olyan alapanyagokat gyűjtsenek össze, amiből a győztes hadvezér számára fejedelmi lakomát tud majd készíteni. Az eredeti recept rákkal készült, mi azonban ezt most kihagytuk belőle.

Francia csirkés egytálétel

marengoi-csirke

Hozzávalók 4 személyre

  • 750 g csirkecomb
  • 40 g búzaliszt
  • 60 ml olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 0.5 db kaliforniai paprika
  • 2 ek. vaj
  • 220 g gomba
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 120 ml száraz fehérbor
  • 240 ml csirkealaplé
  • 400 g kockázott paradicsom (konzerv)
  • 0.5 db citrom
  • 2 ek. paradicsompüré
  • 3 szál petrezselyem
  • 1 db babérlevél
  • ízlés szerint só, bors

A tálaláshoz:

  • 4 ág kakukkfű
Recept idők

Elkészítés:

A zöldségeket mossuk meg. A gombát, a hagymát és a paprikát is szeleteljük fel vékony szeletekre.

A csirkecombokat tisztítsuk meg, majd tegyük a liszttel együtt egy zacskóba és rázzuk össze, hogy a liszt alaposan befogja a combokat. Ezután tegyük félre.

Egy nagy serpenyőben, közepes lángon, 2 evőkanál olívaolajon pároljuk meg a felszeletelt hagymát és a paprikát.

Ha kész, szedjük tányérra, és a visszamaradt zsiradékhoz adjunk hozzá további 2-3 evőkanál olívaolajat.

Melegítsük közepes hőfokra, majd tegyük bele a serpenyőbe a lisztben várakozó combokat. Minden oldalukat pirítsuk le, majd ezt is szedjük tányérra és tegyük félre.

Ugyanahhoz a serpenyőhöz, amelyben eddig főztünk, adjuk hozzá a vajat, és közepes-alacsony lángon olvasszuk fel. Adjuk hozzá a szeletelt gombát, és enyhén pirítsuk le kb. 3-4 perc alatt.

Ekkor adjuk hozzá a  reszelt fokhagymagerezdeket. Főzzük tovább 2 percig.

Ezután adjuk hozzá a fehérbort is, és főzzük addig, amíg a bort felveszi a gomba, egy része pedig elfő. Ezen a ponton mehet bele a csirkealaplé, a paradicsom, a citromlé és a paradicsompüré. Forraljuk fel, majd alacsony lángon főzzük kb. 10 percig.

A szószhoz adjuk hozzá a csirkecombokat, a korábban lepirított zöldségeket, a petrezselymet egyben vagy felaprítva, illetve a babérlevelet is. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd alacsony lángon főzzük addig, amíg a csirke teljesen megfő.

Ekkor vegyük ki belőle a babérlevelet, és ha egyben tettük bele a petrezselymet, akkor azt is.

A kész marengói csirkét szedjük tányérra, és egy hozzá illő körettel, mint például a főtt tészta vagy a rizs, már tálalhatjuk is.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon