Ízletes rizses egytálétel csirkecombbal: csípősen az igazi az indiai recept
A biryani kedvelt indiai fogás, tápláló rizses egytál, melyet hússal és vegetáriánus formában is készítenek.
A történelem során számos uralkodó és hadvezér nevéhez fűződtek már különböző ételek, így egyáltalán nem meglepő, hogy van fogás, amit éppen maga Bonaparte Napóleon ihletett. A marengói csata győzelme után született meg a marengói csirke, ami egy ízletes egytálételt rejt magában.
Az egyik történet szerint Napóleon szakácsa katonákat küldött a helyiek házaiba, hogy olyan alapanyagokat gyűjtsenek össze, amiből a győztes hadvezér számára fejedelmi lakomát tud majd készíteni. Az eredeti recept rákkal készült, mi azonban ezt most kihagytuk belőle.
A zöldségeket mossuk meg. A gombát, a hagymát és a paprikát is szeleteljük fel vékony szeletekre.
A csirkecombokat tisztítsuk meg, majd tegyük a liszttel együtt egy zacskóba és rázzuk össze, hogy a liszt alaposan befogja a combokat. Ezután tegyük félre.
Egy nagy serpenyőben, közepes lángon, 2 evőkanál olívaolajon pároljuk meg a felszeletelt hagymát és a paprikát.
Ha kész, szedjük tányérra, és a visszamaradt zsiradékhoz adjunk hozzá további 2-3 evőkanál olívaolajat.
Melegítsük közepes hőfokra, majd tegyük bele a serpenyőbe a lisztben várakozó combokat. Minden oldalukat pirítsuk le, majd ezt is szedjük tányérra és tegyük félre.
Ugyanahhoz a serpenyőhöz, amelyben eddig főztünk, adjuk hozzá a vajat, és közepes-alacsony lángon olvasszuk fel. Adjuk hozzá a szeletelt gombát, és enyhén pirítsuk le kb. 3-4 perc alatt.
Ekkor adjuk hozzá a reszelt fokhagymagerezdeket. Főzzük tovább 2 percig.
Ezután adjuk hozzá a fehérbort is, és főzzük addig, amíg a bort felveszi a gomba, egy része pedig elfő. Ezen a ponton mehet bele a csirkealaplé, a paradicsom, a citromlé és a paradicsompüré. Forraljuk fel, majd alacsony lángon főzzük kb. 10 percig.
A szószhoz adjuk hozzá a csirkecombokat, a korábban lepirított zöldségeket, a petrezselymet egyben vagy felaprítva, illetve a babérlevelet is. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd alacsony lángon főzzük addig, amíg a csirke teljesen megfő.
Ekkor vegyük ki belőle a babérlevelet, és ha egyben tettük bele a petrezselymet, akkor azt is.
A kész marengói csirkét szedjük tányérra, és egy hozzá illő körettel, mint például a főtt tészta vagy a rizs, már tálalhatjuk is.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu