Rizses egytálétel brit recept szerint: füstölt hal a főszereplő

Kedgeree
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Aki szereti a füstölt halat, a curryt és a rizst, annak tökéletes választás lesz ez a klasszikus, brit recept, amit ők csak úgy hívnak, hogy kedgeree.

Ez az étel akár villásreggelire, akár ebédre, de vacsorára is tökéletes választás lehet. A már említett rizs, hal és curryfűszer mellett pedig a tojás dob rajta még egyet.

A curryfűszert megveheted hozzá készen is, de házival még autentikusabb lesz a végeredmény. Ehhez pedig csupán kurkumára, kardamomra, fahéjra és babérlevélre lesz szükséged. Az étel egyik alappilléréről, a rizsről sem szabad megfeledkezni, amelyből ennél a receptnél basmati fajtát ajánlott választani, mivel ez igen tápláló is.

Tipp

Ez az étel vegetáriánus változatban is elkészíthető, így nem csak húsevők fogyaszthatják. 

Rizses egytálétel

Kedgeree

Hozzávalók 6 személyre

  • 50 g vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kk kardamom
  • 0.25 tk kurkuma
  • 1 kis darab fahéjrúd
  • 2 db babérlevél
  • 450 g basmati rizs
  • 1 l csirke- vagy halalaplé
  • 750 g füstölt tőkehalfilé
  • 3 db tojás
  • 3 ek friss petrezselyem
  • 1 db citrom (a díszítéshez)
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

Vegyünk elő egy nagyobb méretű serpenyőt vagy wokedényt. A vöröshagymát aprítsuk fel.

Olvasszuk fel az edényben a vajat, majd dobjuk rá a felaprított hagymát, kb. 10 percig pároljuk. Adjuk hozzá az őrölt kardamomot, a kurkumát, a fahéjat és a babért, majd főzzük őket kb. 5-10 percig.

A basmati rizst mossuk át, majd adjuk hozzá az alaphoz, és alaposan keverjük össze, hogy a fűszeres szaft teljesen bevonja a rizsszemeket. Ezt követően adjuk hozzá az alaplevet, fél teáskanál sót, és újra keverjük át az egészet. Ha ezzel is megvolnánk, tegyünk rá fedőt, vegyük le a lángot egészen alacsonyra, majd hagyjuk főni az egészet kb. 10-12 percig.

Amíg a rizs fő, egy másik serpenyőben forraljunk fel 1-2 dl vizet. Adjuk hozzá a füstölt halat, és pároljuk 5 percig, vagy amíg a hal meg nem fő. Ha a hal is elkészült, vegyük ki egy tányérra, és hagyjuk kihűlni.

A 3 tojást főzzük meg keményre. Ez kb. 10 perc, forrástól számítva. Ha a tojások is megfőttek, és kihűtöttük azokat is, akkor pucoljuk meg és vágjuk fel gerezdekre.

A kihűlt halat villával nyomkodjuk szét, hogy félig pépes állagú legyen. 

Az időközben elkészült rizst vegyük le a tűzről. Szedjük ki belőle a fahéjdarabot és a babérleveleket. Adjuk hozzá a halat, picit forgassuk össze, majd mehetnek bele a tojásgerezdek is. 

Ha már minden a serpenyőben van, fedő alatt melegítsük fel, max. 3-5 perc alatt.

Amint az étel kellemesen felmelegedett, adjuk hozzá a felaprított petrezselymet is, illetve ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. 

A tányérok szélére tegyünk 1-1 gerezd citromot, illetve még utánhinthetjük némi petrezselyemmel is, attól függően, hogy ki hogyan szereti.

Az ételt melegen tálaljuk.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük