Sűrű, krémes francia hagymaleves: pirult gombával még finomabb

gombas-hagymaleves
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Őszi változatban, gombával készül a krémes hagymaleves, sajtos pirítóssal kínálva annyira tartalmas, hogy nem kell utána második fogás.

Az igazán sűrű és finom hagymaleves titka a rászánt időben rejlik, ugyanis a hagymát egészen krémesre kell sütni, karamellizálni, míg a színe halványbarna nem lesz, az íze édeskés, az állaga pedig szinte már pépes. Minden más lépés csak ez után következhet. 

Ez a hagymaleves annyiban is különleges, hogy az őszre való tekintettel gombával egészült ki a receptje, méghozzá előzetesen kakukkfűvel kevert, pirított gombával. Ezenkívül is van még egy kulcsfontosságú hozzávaló, méghozzá a bor. Ebből viszonylag sok kerül a lébe, de ahogy redukálódik, nem lesz alkoholos, inkább csak karaktert és pluszízt ad neki.

Egy valódi ízbomba lesz a kész leves, ahogy összeérnek, összefőnek az ízek, érdemes kipróbálni! 

Francia hagymaleves gombával

gombas-hagymaleves2

Hozzávalók 8 személyre

  • 6 ek vaj
  • 400 g csiperkegomba
  • 1 tk kakukkfű
  • 6 fej fehér hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek cukor
  • 250 ml száraz vörösbor
  • 3 púpos ek liszt
  • 2.5 liter alaplé
  • ízlés szerint só, bors
  • kenyér
  • vaj
  • reszelt sajt
Recept idők

Elkészítés:

A gombát tisztítsuk meg, vágjuk szeletekre. A hagymákat pucoljuk meg, a fehéret felezzük el, majd vágjuk hajszálvékony szeletekre. A fokhagymát vágjuk vékony karikákra.

Tegyünk 2 evőkanál vajat egy lábasba, majd dobjuk rá a szeletekre vágott gombát és a kakukkfüvet. Közepes lángon pirítsuk kb. 10 percig, míg a kiengedett folyadék elpárolog alóla és picit megpirul, majd szedjük egy tányérra.

Közben egy másik lábasban olvasszuk meg a maradék vajat, majd dobjuk rá a hagymát, a fokhagymát és a cukrot. Addig dinszteljük a hagymákat, míg egészen karamellás árnyalatot és ízt nem kapnak, kb. 25-30 percig. Ekkor öntsük fel a borral, majd 5-10 percig főzzük, míg a bor nagy része elpárolog.

Szórjuk a hagymára a lisztet, keverjük el, majd öntsük fel az alaplével. Sózzuk, borsozzuk, keverjük bele a gombát. Várjuk meg, míg forrásnak indul, majd fedő alatt, alacsony lángon főzzük 40-45 percig.

Közben készítsünk mellé sajtos pirítóst: a kenyérszeleteket kenjük meg vajjal, szórjuk meg reszelt sajttal, majd 200 fokos sütőben süssük 6-8 percig, míg megpirul a sajt.

A levest a sajtos melegszendviccsel kínáljuk.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük