Fűszeres, melegítő gombaleves: tejtermék nélkül, sok zöldséggel

gombaleves
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az ősz egyik sztárja a gomba, érdemes minél többféle formában és módon felhasználni, levesként isteni lesz!

Beköszöntött az ősz, indul a gombaszezon! Mindegy, hogy magad szeded vagy a boltban veszed meg, számtalan isteni fogást készíthetsz a különböző fajta gombákból, kezdve ezzel a melegítő levessel.

Az alapja sima zöldségleves, ebbe megy a gomba (minél többféle, annál jobb), illetve egy kevés kakukkfű és Worcestershire-szósz ízesíti, ezek adják meg a karakterét. Ha vegetáriánus vagy, kihagyhatod belőle a szószt, illetve zöldségalaplével húzd fel, viszont ha ez nem szempont nálad, marhahúsalaplével főzd, úgy még gazdagabb és finomabb lesz.

Zöldséges gombaleves

gombaleves2

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 ek vaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 nagyobb db répa
  • 2 szál szárzeller
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk kakukkfű
  • 500 g csiperkegomba (vagy vegyes)
  • 1.5 l alaplé
  • 2 ek Worcestershire-szósz
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük elő a zöldségeket: a hagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra. A répát is pucoljuk meg, vágjuk karikákra. A szárzellert szeleteljük össze. A fokhagymát hámozzuk meg, reszeljük le. A gombákat tisztítsuk meg, vágjuk szeletekre vagy négybe.

Olvasszuk meg a vajat egy lábasban. Dobjuk rá a hagymát, répát és zellert, addig dinszteljük őket, míg a hagyma átlátszó nem lesz. Ekkor dobjuk rá a fokhagymát, a kakukkfüvet és a gombát, 5 percig dinszteljük.

Ha a gomba összeesett, öntsük fel az alaplével, adjuk hozzá a Worcestershire-szószt. Várjuk meg, míg forrásnak indul, majd sózzuk, borsozzuk.

Alacsony lángon, gyöngyözve főzzük 30 percig. Mikor minden puha, kapcsoljuk le a lángot, készen van.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük