
Fűszeres, melegítő gombaleves: tejtermék nélkül, sok zöldséggel

Az ősz egyik sztárja a gomba, érdemes minél többféle formában és módon felhasználni, levesként isteni lesz!
Beköszöntött az ősz, indul a gombaszezon! Mindegy, hogy magad szeded vagy a boltban veszed meg, számtalan isteni fogást készíthetsz a különböző fajta gombákból, kezdve ezzel a melegítő levessel.
Az alapja sima zöldségleves, ebbe megy a gomba (minél többféle, annál jobb), illetve egy kevés kakukkfű és Worcestershire-szósz ízesíti, ezek adják meg a karakterét. Ha vegetáriánus vagy, kihagyhatod belőle a szószt, illetve zöldségalaplével húzd fel, viszont ha ez nem szempont nálad, marhahúsalaplével főzd, úgy még gazdagabb és finomabb lesz.
-
2023-09-24 10:16:01
-
2023-09-04 10:16:02
-
2023-09-02 11:08:01
Zöldséges gombaleves

Hozzávalók 4 személyre
- 2 ek vaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 nagyobb db répa
- 2 szál szárzeller
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk kakukkfű
- 500 g csiperkegomba (vagy vegyes)
- 1.5 l alaplé
- 2 ek Worcestershire-szósz
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Készítsük elő a zöldségeket: a hagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra. A répát is pucoljuk meg, vágjuk karikákra. A szárzellert szeleteljük össze. A fokhagymát hámozzuk meg, reszeljük le. A gombákat tisztítsuk meg, vágjuk szeletekre vagy négybe.
Olvasszuk meg a vajat egy lábasban. Dobjuk rá a hagymát, répát és zellert, addig dinszteljük őket, míg a hagyma átlátszó nem lesz. Ekkor dobjuk rá a fokhagymát, a kakukkfüvet és a gombát, 5 percig dinszteljük.
Ha a gomba összeesett, öntsük fel az alaplével, adjuk hozzá a Worcestershire-szószt. Várjuk meg, míg forrásnak indul, majd sózzuk, borsozzuk.
Alacsony lángon, gyöngyözve főzzük 30 percig. Mikor minden puha, kapcsoljuk le a lángot, készen van.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!