Fűszeres bacondzsem, ami mindent feldob: egyszerre édes és sós
Ha egyszer elkészíted, utána mindig lesz a hűtődben bacondzsem, valódi ízbomba, nem lehet betelni vele.
Alig kell valami ehhez a padlizsánkrémhez, mégis az egyik legfinomabb: a füstös íz érvényesül benne igazán. Ha teheted, nyílt tűzön süsd meg a padlizsánt, úgy lesz tökéletes, de ha erre nincs lehetőséged, a gáztűzhely is jó választás, és persze a magas hőfokon előmelegített sütő.
A fűszerezése nagyon minimalista, mivel nem szeretnénk elnyomni a padlizsán természetes ízét: csak egy kevés só, olívaolaj, fokhagyma és római kömény kerül bele, illetve aki szereti a csípőset, az a chilit se hagyja ki belőle.
Ha ízlett az alábbi recept, próbáld ki majonézesen is, de a tahinis változatot se hagyd ki!
A padlizsánt süssük meg az ebben a cikkben leírtak szerint.
Hagyjuk egy kicsit hűlni, húzzuk le a héját, majd villával nyomkodjuk szét a húsát. Ha krémesebb végeredményt szeretnénk, aprítógépben is pürésíthetjük.
Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a római köményt, a karikákra vágott chilit ízlés szerint, majd sózzuk. Keverjünk bele egy kevés olívaolajat is.
Várjunk, míg szobahőmérsékletűre hűl, majd tálalhatjuk is.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu