Fűszeres bacondzsem, ami mindent feldob: egyszerre édes és sós

bacondzsem
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha egyszer elkészíted, utána mindig lesz a hűtődben bacondzsem, valódi ízbomba, nem lehet betelni vele.

Bacon és dzsem: a fejünkben nehezen kapcsolódik össze a két szó, pedig hihetetlenül finom ételt takarnak. Az alábbi recept csak a nevében dzsem, valójában semmi köze az édességhez, nem is olyan zselés az állaga, igaziból egy sűrű baconös-hagymás szószról van szó. 

Hogy valódi ízbomba legyen, barna cukorral és almaborecettel fő a szalonna, ettől lesz egyszerre édeskés, sós és savanykás az összhatás. Gordon Ramsay kávét is ad a bacondzsemhez, és bár elsőre furcsának tűnt ez a kombináció, mennyei lesz, érdemes kipróbálni. 

Ne félj az újdonságoktól, főzd meg ezt a bacondzsemet, ha egyszer elkészíted, nem fogod tudni abbahagyni.

Bacondzsem

bacondzsem2

Hozzávalók 12 adaghoz

  • 500 g bacon
  • 1 fej vöröshagyma
  • ízlés szerint só, bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek barna cukor
  • 2 ek almaborecet
  • 0.25 tk chilipehely
  • 0.5 tk római kömény
  • 60 ml kávé
  • 1 tk balzsamecet
Recept idők

Elkészítés:

A bacont vágjuk egészen kis kockákra. A hagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra. A fokhagymát zúzzuk össze.

Egy öntöttvas serpenyőben süssük a bacont zsírjára, míg egészen ropogós nem lesz. Egy lukacsos szedőkanállal szedjük ki, csöpögtessük le, tegyük papírtörlőre.

A serpenyőben hagyjunk 2 evőkanál zsírt, majd adjuk hozzá a hagymát. Sózzuk, majd addig dinszteljük, míg aranybarna nem lesz, karamellizálódik. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát, 1 percig pirítsuk.

A serpenyőből kanalazzuk ki a felesleges zsírt, fél evőkanálnyit hagyjunk benne. Adjuk a hagymás alaphoz a bacont, a barna cukrot, az almaborecetet, a fűszereket és a kávét. Alacsony lángon 20-25 percig főzzük, míg sűrű nem lesz. Vegyük le a tűzről, és keverjük bele a balzsamecetet.

Rögtön, melegen, kenyérrel kínáljuk. (Vagy hűtőben 7-10 napig tároljuk.)

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük