Isteni, füstös padlizsánkrém majonéz nélkül: égetett zöldségből a legfinomabb

padlizsankrem2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sült zöldség íze önmagában is annyira intenzív, hogy nem igényel erős fűszerezést, mégis isteni lesz.

Alig kell valami ehhez a padlizsánkrémhez, mégis az egyik legfinomabb: a füstös íz érvényesül benne igazán. Ha teheted, nyílt tűzön süsd meg a padlizsánt, úgy lesz tökéletes, de ha erre nincs lehetőséged, a gáztűzhely is jó választás, és persze a magas hőfokon előmelegített sütő.

A fűszerezése nagyon minimalista, mivel nem szeretnénk elnyomni a padlizsán természetes ízét: csak egy kevés só, olívaolaj, fokhagyma és római kömény kerül bele, illetve aki szereti a csípőset, az a chilit se hagyja ki belőle. 

Ha ízlett az alábbi recept, próbáld ki majonézesen is, de a tahinis változatot se hagyd ki!

Füstös padlizsánkrém

padlizsankrem

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 db padlizsán
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 0.5 tk római kömény
  • 1 db chilipaprika (opcionális)
  • ízlés szerint
  • 1 ek extraszűz olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A padlizsánt süssük meg az ebben a cikkben leírtak szerint. 

Hagyjuk egy kicsit hűlni, húzzuk le a héját, majd villával nyomkodjuk szét a húsát. Ha krémesebb végeredményt szeretnénk, aprítógépben is pürésíthetjük.

Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a római köményt, a karikákra vágott chilit ízlés szerint, majd sózzuk. Keverjünk bele egy kevés olívaolajat is.

Várjunk, míg szobahőmérsékletűre hűl, majd tálalhatjuk is.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük