
Serkenti az emésztést, védi a szívet és a sejteket: 8 ételötlet a rostban gazdag padlizsánból
Padlizsánból egészséges, könnyű ételek készülhetnek, ami az emésztést és a szívet is védi.
Ez a fűszeres bulgurral töltött padlizsán egy igazi rostban gazdag fogás, amely ebédre és vacsorára is tökéletes. Ha tartanál egy húsmentes napot, akkor nincs is nála egyszerűbben készülő étel, ami finom és még egészséges is.
A bulgur gazdag ízvilágához olyan fűszerek járulnak hozzá, mint a fűszerkömény, a koriander, a gyömbér, a friss menta és petrezselyem, és mindez a puhára sült padlizsánokra kerül.
A padlizsánokat mossuk meg, töröljük szárazra és vágjuk félbe. Dörzsöljük be kevés olívaolajjal, majd vágással lefele helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük puhára 25-30 perc alatt.
Közben az olajon dinszteljük üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és együtt is pirítsuk őket 1 percig. Mehet bele a bulgur és a fűszerek (fűszerkömény, koriander, gyömbér), pirítsuk további 1 percig, majd öntsük fel az alaplével.
Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a chilipelyhet, és fedő alatt, alacsony/közepes hőfokon főzzük 15-20 percig, vagy amíg a bulgur teljesen fel nem szívja az alaplevet, és meg nem puhul.
Vegyük le a tűzről, keverjük bele a petrezselymet, a mentát és a citromlevet. Az időközben megsült padlizsánokat kissé nyomkodjuk szét úgy, hogy kisebb mélyedést képezzünk a közepükben, és kanalazzuk rájuk a fűszeres bulgurt.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu