Különleges szederlekvár chiamaggal: isteni és egészséges is
Ha a barack, az eper vagy a málna mellé a kamrád polcára egy kis érdekességet is csempésznél, akkor próbáld ki ezt a nem mindennapi szederlekvárt.
A füge az egyik legédesebb, legkülönlegesebb gyümölcsünk, amely főként a Közel-Kelet, Délkelet-Ázsia és Afrika egyes országaiban őshonos, azonban egyes fajtái Európában is megélnek. Pozitív egészségügyi hatásai miatt – és persze azért, mert nagyon finom – érdemes gyakran fogyasztani úgy friss, mint aszalt formában, de lekvárként is mennyei.
Ebbe a változatba a klasszikusnak számító ízesítők, azaz a citrom és vanília mellé szerecsendió és fahéj is kerül, így egy nem hétköznapi lekvárt kapsz majd. Annyira finom és sűrű, hogy akár önmagában csemegének vagy pirítóssal is fogyaszthatod, de édességek, kekszek és akár húsok kiegészítője is lehet.
A fügét mossuk meg, vágjuk le a szárakat, és negyedeljük el. Tegyük egy közepes edénybe, adjuk hozzá a többi hozzávalót is, és 1-2 órára, vagy amíg levet enged, tegyük félre pihenni.
Alacsony/közepes hőfokon forraljuk fel, és gyakori kevergetés mellett főzzük 1 órán át. Ha letelt az idő, vegyük ki a fahéjrudat, a lekvárt botmixerrel zúzzuk tetszőlegesen pürés állagúra.
Egy merőkanál segítségével töltsük 5 kisebb, kb. 4-4,5 dl-es tiszta befőttesüvegbe. Fóliával zárjuk le az üvegeket, majd csavarjuk rá a fedőket, és állítsuk fejre 5 percre.
Fordítsuk vissza, és tegyük őket száraz dunsztba az itt leírtak szerint.
Fotók: Getty Images